POLITIK. Kommuner som Vellinge, Staffanstorp och Lidingö menar att man nu fullgjort uppdraget som den tvååriga bosättningslagen innebar. Bostadskontrakt sägs upp. Det skrämmer Malmö, som fruktar att många av de nyanlända som blir bostadslösa kommer flytta till Malmö.

”Se över bosättningslagen, täpp igen de luckor som finns och förtydliga alla kommuners ansvar om att lagen är en bosättningslag och inte en tillfällig boplatslag.” Den uppmaningen ger Malmös kommunstyrelse i ett brev till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).

– När Sverige som mest behöver ordning och reda i flyktingmottagandet väljer kommuner som Vellinge och Staffanstorp att skapa oordning och kaos. De kommuner som även historiskt har låtit andra kommuner göra jobbet jagar nu kryphål i lagen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, i ett pressmeddelande.

Kalla fötter
Malmö med sina massiva problem med migrationen har nu fått kalla fötter i samband med att etableringstiden på 24 månader börjar löpa ut hos landets kommuner. Det var Ylva Johanssons bosättningslag, som trädde i kraft 1 mars 2016, som tvingade kommuner att skaffa fram bostäder åt nyanlända invandrare. Många som har fått tillfälliga hyreskontrakt av kommunerna måste nu lämna dessa och slåss på bostadsmarknaden som andra kommuninvånare.

Svartkontrakt
Tidigare har många nyanlända bosatt sig i Malmö genom Ebo-lagen, vilket de får om de själva kan hitta en bostad. Det har medfört en stor okontrollerad inflyttning som belastar staden tungt. Enligt Malmös styrande finns det många svartkontrakt, dåliga lokaler som hyrs ut som bostäder, eller så flyttar man in i familjer och bostadsområden där det redan är väldigt trångbott.

Ta ansvar
Alla kommuner ska ”ta ansvar” för flyktingmottagandet och integrationen heter det. Det är S och M i Malmö överens om.
– Tillsammans kräver vi att regeringen täpper till de eventuella luckorna i lagstiftningen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh. Ingen ska kunna backa ur och krävs det mer lagstiftning välkomnar man det.