MEDIEANALYS. Peter Wolodarski är ofta på jakt efter personer och partier att anklaga för nazism. Idag är det få som kommer ihåg det, men hans främsta måltavla i Dagens Nyheter var länge Centerpartiet som anklagades för att dölja sin nazism. Vart tog de anklagelserna vägen? Är dessa hemska brott nu glömda?

I sociala medier förekommer den granskning av massmediernas kvalitet som de inte själva klarar av att göra längre. Istället slår man ihop sig med statsmakten för att försöka censurera sociala medier.

Och en granskning som får stor spridning just nu är Mattias Lindbergs granskning av DN:s redaktör: Wolodarskis publiceringar vi minns. Twitter borde inte vara mest lämpliga format för djupare granskning, men Lindberg visar att det går att göra träffsäkra analyser byggd på fakta och referenser.

Hans 1:a exempel är DN:s stort uppslagna artikel (2016) där förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, en ”äldre borgerlig kvinna hängs ut som Avpixlat-besökare” och DN ser till att klumpa ihop olika slags meningsmotståndare för att kleta nazism på dem. ”Olika ord baserade på nazist/nazism finns 6 gånger i artikeln”.

2:a exemplet är DN:s artikelserie om ”flykten från liberalismen”, där borgerliga opinionsbildare hängs ut som populister. ”Visst finns det definitioner som gör att man kan kalla Alice Teodorescu och hennes kollegor populister.”

3:e exemplet är när DN attackerar ledarskribenter och debattörer som berör problem med invandringen. DN smyger in tanken om att de som lyfter problem med kriminalitet kopplat till invandrartäta utanförskapsområden ”kollektiviserar” och vill ”suggerera fram ett hot från den stora massan där alla som ingår i den antas hysa samma föresatser, uppsåt och värderingar.” DN förmedlar konspirationsteorier till sina läsare.

Själv kommer jag ihåg hur DN och Peter Wolodarski med jämna mellanrum anklagade Centerpartiet för att vara rasistiskt och ha nazistiska rötter. Få tycks komma ihåg det, men exakt de mantran som idag används mot Sverigedemokraterna användes för tio år sedan mot Centerpartiet (intressant nog, gärna och ofta av Centerpartiet. Gör inte det Wolodarski till nazist när han numera står på samma sida som dem han tidigare anklagat för nazism…?)

Så här lät det i DN-ledare av Peter Wolodarski 10 februari 2006:

”…C-riksdagsmannen och akademiledamoten Per Olof Sundman (1922-92) hade ett nazistiskt förflutet. I Sundmans fall handlade det aldrig om något enstaka övertramp … Efter kriget blev han medlem i bondeförbundet, som var centerns namn fram till 1957. Det var knappast en slump … Bondeförbundet var på 1930-talet det mest rasistiskt färgade partiet i riksdagen … Problemet är att centern ännu i dag inte har gjort upp med sitt förflutna … När centern på sin hemsida ska redogöra för 1930- och 40-talen finns inte en stavelse om bondeförbundets dragning till fascismens och nazismens idéer.”

Känns det igen? Samma sorts anklagelser framförs idag, dock mot ett annat parti. Centerpartiets synder tycks förlåtna och glömda, även om en man som varit nazist nådde ända till riksdagen. Nu är det en ny meningsmotståndare som DN och Wolodarski inte tycker om och därför genast tar fram nazistämpeln.

Visst fanns personer som lockades av nazismen när den härjade i Tyskland, och visst fanns enskilda personer i svansen kring Sverigedemokraterna under dess tidiga år som hade extremistiska uppfattningar. Dessa personer ska ställas till ansvar för sina åsikter. Men att kleta ner andra, genom ”guilty by association”, är en smutskastning som förhindrar diskussion i sakfrågor.

Att ständigt och jämt kasta fram anklagelsen ”nazist!!” undergräver den offentliga samhällsdebatten. Och varför ska vi ha någon som helst tilltro till Peter Wolodarski och DN när de så lätt tycks glömma sina tidigare nazianklagelser när man funnit nya meningsmotståndare att attackera?

Det allvarliga är att vi här ser ett mönster, där denna anklagelse används för att tysta ner och avsluta de samtal och diskussioner som är själva demokratins livsluft. Det är en totalitär metod. Den borde falla på eget grepp.