ASYLINDUSTRIN. Kurdiske komikern Özz Nujens familj har betalat åtalade terroristen Rakhmat Akilov sammanlagt 85.000 kronor. Men hela historien kan ses som en tydlig och skrämmande bild av tillståndet i Sverige vad gäller illegala invandrare och de som skor sig på asylindustrin. Och ser myndigheterna godtyckligt mellan fingrarna?

Den kände kurdiske komikern Özz Nujen har gjort karriär på att häckla ”svennar”, dragit antirastskämt och varit på rätt sida ”värdegrunden”. Hans syster Debbie Nujen är asyladvokat och hennes partner Richard Damm öppnade ett asylboende på Gotland 2015. Genom förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan avslöjades att Nujens familj har gett åtalade terroristen Rakhmat Akilov 85.000 kronor under hösten 2015, som han inte deklarerat för. Det spekuleras nu i att renovering av familjens Nujens fastighet på Gotland kan ha finansierats genom svartarbete, bland annat av just terrormisstänkte Akilov, vilket Katerina Janouch var först med att rapportera. Nujens kan ha dragit nytta av asylkrisen på flera sätt – men också bidragit till att möjliggöra att en terrorist i lugn och ro kunnat förbereda sig och utföra dådet.

Totalt tar Akilov emot 153.000 i överföringar från olika personer åren 2014-2017. Av dessa pengar är 75.000 från Özz Nujens syster och hennes partner och 10.000 från Özz Nujens far, Mamoste Nujen. Akilov har fört ut stora summor ur landet, 175.000 kronor, oklart till vad. Han har dessförinnan gjort kontanta uttag ur bankomater på 197.000 kronor. Dessutom har han kunnat röra sig fritt, flyga hit och dit och ändå få ersättning från Migrationsverket, beskriver Janouch.

Att den ”papperslöse” invandrare familjen Nujen sannolikt anlitat var just Drottninggatanterroristen Akilov hade man givetvis inte räknat med, men sa ingenting till polisen. En ”papperslös” invandrare som skulle ha utvisats har alltså kunnat jobba svart i Sverige och genom försörjningen kunnat dröja sig kvar.

Skattebrott
Och trots att dessa stora överföringar syntes i förundersökningen i den finansiella utredningen av terroristens förehavanden i Sverige, så har inte någon förundersökning inletts om skattebrott mot Nujens familj, såvitt Samtiden erfar. Enligt lagen ska en polis anmäla brott som hör under allmänt åtal så snart det upptäcks.

Till Expressen säger Özz Nujen att han inte ”fattade någonting” och över huvud taget inte kände till affären. Men flera har kritiserat Özz Nujen på Twitter, bland andra moderaten Ann Heberlein och riksdagsledamoten Hanif Bali.

Ann Heberlein: “Nujenhärvan belyser de ekonomiska intressen som finns av stor invandring: syster Nujen drar in cash som asyladvokat, hennes man driver flyktingboenden och lillebror Özz har gjort karriär på invandrarvänliga skämt. Billig arbetskraft har the Nujens funnit i papperslösa.”

Detta har fått Nujen att slå tillbaka och kalla sig angripen av ”trollarméer”. Men även socialminister Annika Strandhäll (S) har gett sig på Ann Heberlein på Twitter. ”Har du läst vad din svans skriver, som lektor i etik, vad tycker du?”

”Underklassen”
Özz Nujen  skrev i onsdags en krönika om ”de”, profitörer som skor sig på offren, som är den nya ”underklassen”, invandrare. Ironiskt nog talar han även om skattesmitare. “Se till att privatisera mera, låt vem som helst starta och äga en skola. Profitörer, skattesmitare och djupt religiösa, se till att deras utbildning inte håller samma höga kvalitet som dina barns, strunta i kontroller, uppföljningar och skolplaner”, skriver Özz Nujen.

Sammanfaller
Hur många Akilovs finns det i Sverige? Som genom obefintliga kontroller, öppna gränser och oförmåga att utvisa, kan jobba svart och få bidrag och i lugn och ro förbereda terroristbrott.

Och var är drevet från mainstreammedia? Att någon har gjort stora penninginsättningar till Sveriges värsta terrorist innan han utförde dådet, verkar inte angeläget att gräva i.