SÄKERHET. Flygplatsföretaget Aviator på Arlanda anställer syrier utan svenskt eller nordiskt medborgarskap. Detta oroar andra medarbetare på flygplatsen. Hur garantera man säkerhet i en verksamhet med personer som just har kommit från en krigszon?

Aviator arbetar med service på 21 flygplatser från Helsingborg till London. I Sverige finns företaget i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bland annat hanterar man bagage på Arlanda. En medarbetare på flygplatsen hör av sig anonymt till Samtiden med oro för att Aviator anställer personal från Syrien som varken har svenskt eller annat nordiskt medborgarskap.

Med tanke på det hot av islamska terrorister som just nu finns i Sverige och övriga Europa anser källan att det är olustigt. Det finns minst 2000 våldsbejakande muslimska extremister i Sverige och enligt terrorforskare Magnus Ranstorp är det inte osannolikt med ett nytt terrordåd i Sverige i närtid.

Pressansvarig på Aviator, Andreas Vassilaros, svarar Samtiden:

– Vi har anställda från alla möjliga länder och diskriminerar ingen. Våra krav sammanfaller med Transportstyrelsens och gäller alla som arbetar på flygplatsen, säger han.

Det som krävs är att personen har uppehållstillstånd och arbetstillstånd. De ska även kunna svenska och engelska.

– Dels för att de ska kunna ta till sig security och för att kunna arbeta med service.

Hur kan ni garantera säkerheten på personer som kommer från en krigszon? Många har ju heller inte riktiga ID-handlingar med sig från hemlandet?

– Vi gör en individuell säkerhetsprövning och de har ju fått uppehållstillstånd efter bedömningar man har gjort utifrån vilka de är. Så de har ju samma rättigheter som alla andra till de här jobben.

Utöver detta gör Säpo en säkerhetsprövning, vilket man gör på alla som arbetar på en flygplats med skyddsobjekt, säger Andreas Vassilaros.