POLITIK. Sverigedemokraterna presenterar sin riksdagslista med nya namn som har förankring utanför politiken. Valberedningen petar även fler kända personer från riksdagsgruppen: Mikael Jansson och Linus Bylund finns inte med.
Förre partiledaren Mikael Jansson finns inte med på riksdagslistan, inte heller Linus Bylund. Sedan tidigare är det känt att Kent Ekeroth inte heller finns med i valberedningens förslag.
Sverigedemokraternas valberedning presenterade fyra av de nya kandidaterna till partiets riksdagslista på presskonferensen. Två har polisbakgrund och en har arbetat med ensamkommande ungdomar.
Thomas Morell från Skaraborg är ett välkänt namn inom transportnäringen och sakkunnig expert inom yrkestrafik på Sveriges Åkeriföretag. Han har även arbetat hos Polisen som bilinspektör.
Katja Nyberg från Stockholm arbetar för närvarande som polis på Nationella operativa avdelningen (NOA).
Ebba Hermansson från Mölndal arbetar för Sverigedemokraterna och kommer att leda en satsning för att bättre nå ut till unga kvinnor.
Jonas Andersson från Skellefteå har lång erfarenhet av arbete med ensamkommande ungdomar på HVB och stödboende. Han hade även en ledande roll i debatten kring nödvändigheten av ålderstester.
– Vi är mycket nöjda över att kunna presentera ett förslag med personer som har bred erfarenhet och kunskap från alla delar av samhället, säger Michael Rosenberg, valberedningens ordförande.
Han säger att valberedningens arbete har präglats av konstruktiva diskussioner och samsyn om vad som är vägen framåt.
– Min uppfattning är att vårt förslag har bred förankring i partiet.
Fokuserar på de nya
Valberedningen vill inte kommentera varför flera tunga namn petas ur riksdagen.
– Vi har inget att tillföra i frågan om varför en eller annan partikandidat inte är med. Vi fokuserar istället på de nya medlemmarna, säger valberedaren Josef Fransson.
Valkonferens beslutar
Det slutliga beslutet om hur riksdagslistan ska utformas fattas av Sverigedemokraternas valkonferens som pågår mellan den 16 och 18 mars. Inför konferensen föreslår valberedningen att partiet går fram med unika valsedlar i landets samtliga 29 valkretsar. Vid valet 2014 användes bara två valsedlar. De första 60 namnen blir gemensamma på samtliga valsedlar medan platserna 61–72 blir unika för varje valkrets.
Stöd för gemensam lista
Det finns ett brett stöd i partiet för att gå till val på en till stor del gemensam lista, enligt Michael Rosenberg.
– Våra ledamöter har efterfrågat bättre förutsättningar att kunna representera sin hembygd och driva lokala frågor. Genom det nya systemet med unika listor för varje valkrets kommer merparten av våra riksdagsledamöter att representera sin egen valkrets.