POLITIK. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth kommer inte att finnas med på riksdagslistan inför valet. Det meddelade valberedningen Ekeroth idag.

Kent Ekeroth har blivit informerad av SDs valberedning att de inte tänker föreslå att han står med på riksdagslistan inför valet i höst. Det var riksdagsledamoten Josef Fransson som i förmiddags ringde upp Ekeroth för att ge honom beskedet.

Josef Fransson bekräftar att Ekeroth inte kommer att finnas med på valberedningens ”topp 60-lista” men vill inte utveckla någon motivering till varför han petas.

Enligt SDs stadgar är det valberedningen som föreslår listan men den fastställs först på partiets valkonferens den 16-18 mars, där partiets ombud får rösta om listan. Valberedningens förslag presenteras två veckor tidigare, vilket innebär nu i månadsskiftet.

Ingen motivering
Kent Ekeroth kommenterar valberedningens besked tlll Samhällsnytt.

– Det är förvånande. Jag fick inte någon motivering till det hela. Frågan är vem valberedningen lyssnat på: partiets medlemmar eller på partiledningen. Valberedningen ska ju sätta en lista med 73 namn – menar de då alltså att varje person på den listan har större stöd i partiet än vad jag har?

På frågan varför valberedningen skulle vilja stryka honom från listan, svarar han:

– Jag fick aldrig någon motivering men betvivlar att en sådan motivering innehåller någon kritik mot den insats jag gjort i riksdagen där i princip alla är eniga att jag gjort ett bra jobb och producerat väldigt många förslag om nu är partiets officiella hållning, och även andra partiers.