ISLAM. Muslimska män kontrollerar sina landsmän och beskär friheten för kvinnor som vill vara moderna och sekulära. Sara, 30, lever i det fria svenska samhället, men i skuggan av hot, hån och sextrakasserier. – Det skrämmer mig hur Sverige hanterar hotet från islam, säger hon.

Det är tredje gången jag träffar Sara från Syrien. Hon är skild med barn, yrkeskvinna som börjat sitt liv i Sverige sedan några år. Hon är vältalig och smart, modernt klädd, talar bra engelska och svenska – men hon är rädd. Hon bor i en stad i mellansverige, tillräckligt liten för att hennes landsmän ska ha koll på henne.

Den här gången är hon upprörd. Vi sitter på ett café. En bit bort sitter en grupp på fem, sex män med mellanösternutseende och sneglar på oss. Vi hör att de pratar arabiska. Några kvinnor i hijab går förbi och Sara ler och säger några artighetsfraser.

Sara berättar att hon har varit på systembolaget och köpt några öl.

– Jag vet att muslimska män inte gillar att man handlar alkohol. Men jag har rätt att gå och handla och dricka några öl, säger hon.

Hon berättar att hon blev tilltalad på arabiska av en man i kön. “Vill du knulla?” säger han i normal samtalston. Chockad och obehagligt berörd ignorerar Sara först mannen. “Kanske efter att du druckit alkohol känner du inte när jag knullar dig i arslet”, säger han då.

– Jag började nästan gråta, jag mådde illa. Ingen runt oss förstod vad som pågick. Jag svarade: “Jag ska ringa polisen”. Men han log bara hånfullt och sa: “Jag är inte rädd för polisen”.

Övervakningskameror
Sara går fram till kassan och ber expediten att notera att hon har blivit sexuellt trakasserad och vilken tid det var, för att kunna ringa senare och bevisa med övervakningskamerorna. De tittar på henne på ett sätt som hon upplever ointresserat. Hon tilllägger:– Ni har väl övervakningskameror?

– Personalen svarar: ”Ja men du får gå till polisen”.

Sara tänkte göra det först. Men hon har ännu inte gått. Vad skulle de kunna göra?

Skyddad identitet
Sara har två barn och har skyddad identitet för att hennes exman inte ska kunna leta upp henne. Mannen finns på ett asylboende någon annanstans i Sverige och hon är rädd för att han ska ta reda på var hon och barnen finns.

– Jag har uppgifter om honom som kan få honom utkastad ur landet. Men samtidigt är jag rädd för att han ska bli ännu argare på mig då. Han trivs bra här i Sverige. Han tränar på gym och har ett bra liv.

Vad är det för uppgifter?
– Bilder och filmer på när han tar emot pengar för vapen, att han har samröre med IS.

Mer begränsat liv
Sara är rädd för att ens låta döttrarna i förskoleåldern leka på gården i området där hon bor. En gång talade en man från samma region med flickorna. Hon vet inte vad han ville, men det var tillräckligt för att rädslan skulle ta fart, och flickorna fick därefter leka inne.

Hon är frustrerad över att hon lever ett mer begränsat liv i Sverige än hon kunde göra i Syrien.

– Jag kan inte ens gå i shorts här i denna lilla stad. Men i Syrien kunde jag det. Jag kan inte låta mina döttrar gå i somriga kläder på gården.

Tredje generationen
I Syrien kunde jag gå hand i hand med min pojkvän. Men inte här i denna lilla svenska stad.

– Sverige är naivt, upprepar hon. Det blir andra och tredje generationens invandrare som kommer ta över i Sverige. De är de mest radikala. Islam är tyvärr framtiden i Sverige.

Hon fortsätter.

– Bara titta på hur många barn de får. Och de har sagt helt öppet att de ska ta över.

Vill de ta över vårt samhälle?
– Det står i Koranen. Om tio år är det helt muslimskt här, förutspår hon.

Läs även: Del 1 ”Sverige är Virgin Country”
Läs även: Del 3 ”Kvinnan i islam är en sexslav”