POLISEN. Igår firades det med tårta inom polisen vid beskedet om rikspolischef Dan Eliassons avgång. Idag firas det igen med utnämningen av Säpochefen Anders Thornberg. Utnämningen var ett säkert drag och strategiskt för regeringen. Justitieminister Morgan Johanssons (S) utnämning av Anders Thornberg gjorde alla viktiga spelare nöjda, polisanställda, regeringen och oppositionen.
Det är även bra tidpunkt eftersom Dan Eliasson hade blivit en alltför stor belastning att ta med in i valrörelsen, medan Anders Thornberg kommer att ha suttit för kort tid för att utkrävas ansvar fram till valet, om inte utvecklingen med brottsligheten och otryghheten vänds. För enligt många bedömare är det brottslighet, invandring och integration samt trygghet på gator och torg som blir den stora valfrågan.
Anders Thornberg har varit Säpochef sedan 2012. Han är blir den första rikspolischef som även är polis, vilket har förts fram som ett starkt önskemål som Morgan Johansson nu kunde förverklige. Thornberg har även ett stort förtroende såväl inom sin organisation som utanför, och vana att leda en stor organisation.
Thornberg började som patrullerande polis för 37 år sedan och har bekämpat brottslighet i hela sitt yrkesliv.
– Jag har varit spanare, utredare, handläggare, jobbat med gatulangning. Jag vet hur det är att vara på operativa miljön, mellanchef och ledande posítioner, säger Thornberg i sitt tal på presskonferensen.
Han lovordar polisen och säger att han ska börja med att lyssna på de polisanställda.
Gedigen uppgift
Det finns stora förväntningar på Anders Thornberg och uppgiften som ligger framför honom är gedigen. Morgan Johansson nämner tre huvudområden där fokus ska läggas: Gängkriminaliteten och skjutningarna, sexbrotten och de internationella stöldligorna.
För regeringen blir det sannolikt en strategisk nystart med den populäre Säpochefen samtidigt som man klipper av Dan Eliasson från Polismyndigheten inför valrörelsen. Bland de som gratulerat och lovordat utnämningen finns polisfacket, terrorexperten Magnus Ranstorp, polisprofessor Leif GW Persson och företrädare för oppositionen, som Tomas Tobé (M).
Inte stoppa terrorist
Anders Thornberg har inte fått mycket kritik under sin tjänst på Säpo. Men Säkerhetspolisen lyckades dock inte stoppat den åtalade terroristen Rakhmat Akilov, trots att man fick information om honom i ett tidigt stadium. Thornberg fick frågan om Säpo borde ha kunnat göra det.
– Nej vår bedömning är att vi inte hade kunnat stoppa honom utifrån det vi visste. Vi har 6 000 underrättelser i månaden, svarar Anders Thornberg.
Polisförbundet firar
Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att hon är glad över valet och att man ska fira.
– Det absolut viktigaste är att komma tillrätta med polisbristen. Att få tillbaka de poliser som lämnat och att kunna rekrytera nya, säger hon.
Men att för att lyckas med det krävs rejäla löneförhöjningar och förbättrad arbetsmiljö och ledarskap. Flera hudrav unga poliser lämnar varje år. Hon nämner att hon är nöjd med Anders Thornbergs specialistkunskap om terror.
Resurser
Både Morgan Johansson och Anders Thornberg nämner att förutsättningarna för att kunna vända den negativa utvecklingen för polisen är bättre än tidigare. En samsyn mellan opposition och regering att det måste satsas resurser på polisen finns.
Thornberg börjar som rikspolischef den 15 februari när Dan Eliasson slutar.