KRIMINALITET. Utländska grupperingar slåss om knark, svart ekonomi och territorium. Tidigare sömniga och välmående småorter befinner sig i ett grepp där utländska kriminella gör upp, utanför rättsamhällets skydd.

Ronneby har stuckit ut i nyhetsflödet i flera år. En småstad i Blekinge som regelbundet skakas av upploppsliknande storbråk med 30-40 inblandade. Journalisten PM Nilsson har skrivit om den historiskt driftiga småstaden som enligt honom har blivit ett utanförskapsområde.

Nilsson beskriver en hårdför beskyddar- och indrivningsverksamhet. Två statslösa palestinska bröder bosatta i Helsingborg ”började med hot och slag resolut driva in egen skatteuppbörd”. Den äldste brodern har 30 domar, 5 besöksförbud och utvisningsbeslut, men Libanon vägrar ta emot honom.

”Alla i Ronneby visste, men ingen vittnade. Brödernas flickvänner kunde lugnt äta gratis på restaurangerna. Ingen vågade komma ut med notan. En svans av småpojkar skötte skadegörelsen om någon inte lydde eller inte betalade skyddsavgift.”

Afghaner och araber
Som mest har det funnits fyra konkurrerande grupperingar som organiserat handel, skyddat egna medlemmar och uppdragsgivare och hämnats för krossade rutor, misshandel och ovälkommet intresse för andras flickvänner.

Han pekar också på att Mellanöstern-konflikter, ibland släkt- och klankonflikter, förvärrar och att den allvarligaste i Ronneby är mellan afghaner och araber.

Stor asylinvandring
Nilssons förklaring till utvecklingen i Ronneby är en kombination av en stor asylinvandring och en svag ordningsmakt. Under migrationskrisen 2015 fylldes 700 studentlägenheter som blivit tomma efter att högskolan flyttat till Karlskrona. Ronneby tog emot 3 200 asylinvandrare, vilket placerar kommunen i topp över småkommuners mottagande.

Polismakten är långt bort, upptagen av gränsvaktande vid Öresund och skjutningar i Malmö och har oändliga utredningstider. Småbrott avskrivs och en annan inre ordning än den formella uppstår. Ingen har dömts för misshandel i samband med slagsmålen, trots att flera har vårdats på sjukhus efteråt.

Slåss om knark 
Men Ronneby är bara en av alla småstäder som har blivit arena för utländska grupper som slåss om svart ekonomi, knark och territorium. I somras skrev Samtiden två reportage från Hörby i Skåne (del 1 och del 2). Samma utveckling finns där, bittra strider om bland annat knark, med etniska förtecken. Afghaner och araber drabbar samman i Hörby, samma sak som i Ronneby. I Ronneby finns en svart ekonomi med knark och delar av affärshandeln, som har linjer via Malmö. Just som situationen i Hörby beskrevs.

Knivslagsmål i Skara
I småstaden Skara har det också varit flera storslagsmål och enligt källor till Samtiden handlar det även där om afghaner och araber/albaner som slåss om knark. I bråket för någon vecka sedan slogs ett 30-tal och tre män blev knivskurna varav två fördes till sjukhus. De två uppgavs vara utländska medborgare i 20-årsåldern. Det hade även varit ett stort bråk kvällen innan runt busstationen.

Ingen polis
Gemensamt för många småstäder, bland annat Ronneby, Hörby och Skara är att det efter polisens omorganisationen oftast inte längre finns någon polis stationerad. Receptionen är mestadels stängd och polisresurser skickas ut från en grannstad om något händer. Medborgarna upplever en stor otrygghet och många uttalar att de inte längre vågar gå ut.

Känner igen sig
Artikeln om Ronneby har fått uppmärksamhet och PM Nilsson tror att det beror på att människor känner igen sig. Ronneby visar en miniatyrbild av Sverige. Det är så här det ser ut på allt fler orter och småstäder. Alltmedan ursprungsbefolkningen hukar inomhus.