UPPSALA. Pirita Ouchterlony-Simu har både blivit av med sitt jobb och inte fått ett annat, just för sitt engagemang i Sverigedemokraterna. Men när det gällde det prestigefyllda styrelseuppdraget i Upplands Nämndemannaförening – då såg man till person.

Pirita Ouchterlony-Simu är den första sverigedemokrat någonsin, såvitt hon vet, som blivit invald i en nämndemannaförening, och det som vice ordförande. Hon har suttit som nämndeman i Uppsala tingsrätt för SD sedan 2015 och för en tid sedan blev hon tillfrågad om hon kunde tänka sig att ingå i styrelsen.

– Jag var hedrad eftersom jag dels var yngst, inte suttit länge, och dessutom brukar det vara svårt som sverigedemokrat, säger hon.

Men valberedningen hade redan undersökt och det var grönt.

– De sa att jag har varit väldigt aktiv, handlingskraftig, kapabel och förtroendeingivande, säger Pirita, som bor på landet fyra mil från Uppsala och jobbar i ett företag inom natur- och skogsvård.

Blivit uppsagd
Politiskt aktiva sverigedemokrater diskrimineras i vissa sammanhang i Sverige idag, något Pirita har fått känna av. Bland annat har hon blivit nekad ett jobb på grund av sitt politiska engagemang och blivit uppsagd på en annan arbetsplats.

– Pratar man generallt finns diskriminering. Men när man väl sitter som nämndeman räknas inte partitillhörighet, det ska vara opolitiskt arbete. I början när man träffas och undrar vilket parti man kommer från är det alltid lite känsligt. Man vet inte hur det tas emot att man är SD. Men i mitt fall har det gått väldigt bra, säger Pirita.

Hon har varit aktiv för Sverigedemokraterna sedan före valet 2014.

– De flesta säger ”men du är ju en helt vanlig person”. Ja, just det, det är ju det vi är, säger Pirita.

Rättsväsendet
Nämndemannaföreningen är en länk mellan domstolsväsendet och alla nämndemän och bland annat åker man på utbildningar inom områden som har med rättsväsendet att göra.

– Att sitta som nämndeman är ett viktigt arbete. Jag har under denna tid lärt mig hur rättsväsendet fungerar och när det inte fungerar. Det här gjort att jag än mer satt mig in i politiska frågor kring Sveriges rättsväsende och ser något som verkligen behövs arbetas om. Det här har gjort att jag kommer göra vad jag kan politiskt för att komma tillrätta med problemen.