POLISEN. Svensk polis är korrumperad. Inte den korruption där man betalar sig fram med mutor. Den är lättare att se och att ta bort. Det Peter Springare pratar om är en smygande förgiftande vänskapskorruption, som hänger ihop med New public management och ”funktionell dumhet”.

Peter Springare, polisbefälet i Örebro som “blev så jävla trött” för ett år sedan och väckte stor uppståndelse när han visade hur omfattande invandrad brottslighet är vid grova brott. Det blev en världsnyhet, polischefer anmälde honom, facebookgruppen Stå upp för Peter Springare bildades och fick rekordmånga medlemmar, nära 200 000, Peter Springare blev bland annat inbjuden till Veckans brott med Leif GW Persson. Men mitt i all uppståndelse står han lugn och fast. Visselblåsaren som fortsätter att sätta fingret på det han tycker måste ändras.

– Jag får massor av stöd, poliser och andra som säger att de önskar att de också vågade, säger han under föredraget i Göteborg under söndagskvällen. Kvällen var arrangerad av en privatperson och hade polisförstärkning vid entrén.

Korruption är så mycket mer än att muta med pengar, menar Peter Springare.

– Korruption leder till att den politiska, sociala och ekonomiska stabiliteten undergrävs. Den är diffus och smygande, ligger under radarn. Den äter upp vårt samhälle på sikt. Den andra korruptionen är lättare att hantera.

Samverkan
Peter Springare känner frustration över att polisen inte längre sysslar i huvudsak med kärnverksamheten. Istället är det möten, handlingsplaner, HR-avdelningar och samverkan.

– Svensk polis samverkar sig sönder totalt. Men konstigt nog är det alltid polisen som ska driva samverkansprojekten. Och korvutbytet, när man byter en gatsten mot korv.

Professionen urvattnas. Miljoner i skattepengar pumpas in.

– Det är förödande när vi har våldsmonopol och ska säkra gator och torg.

Handlingsplaner
Polisen sticker huvudet i sanden inför verkligheten.

– Istället är det kulissbygge, lydighet och anpassning som gäller. Det finns inte plats för att tänka själv eller för visselblåsare. Folk som undviker kritik och har en obenägenhet att granska, belönas.

Funktionell dumhet
Peter Springare menar att utvecklingen mot detta startade med New public management som infördes på 90-talet. Han använder sig av forskaren Mats Alvessons begrepp ”funktionell dumhet”.

– Man måste ha talang för funktionell dumhet. Det behövs nyttiga idioter.

Och det är inte bara förbehållet polismyndigheten, menar han. Denna sjuka finns i flera myndigheter och organisationer. Han tar exemplet med en läkare på en vårdcentral som stressad av alla kringuppgifter tittar ut i väntrummet och irriterad utbrister: ”Vad gör alla dessa sjuka människor här?”

Säga som det är
En tydlig signal att man är korrumperad är att man inte säger som det är.
– Det är bättre att säga som det är. Men det kan man inte.

Vid moskébranden i Vivalla utanför Örebro förra året höll polisen tyst med att man visste att det var en muslim som hade utfört dådet. Man lät folk tro att det nog var högerextrema, enligt Springare.

–  På presskonferensen mumlade man och tittade i taket. Man kunde inte säga att det var en muslim som har gjort det. Istället lät man det vara, lät det skjuta över åt andra hållet.

Konsekvensen blir att folk sitter och är rädda för något som är osant.

– Vissa journalister vet idag. Men vad jag har sett har de inte skrivit det. Och det är bara ett exempel.

Brottsligheten
Ett annat exempel är att man inte vill forska om invandrarkriminalitet. Brås siffror från 2005 baseras på ännu äldre data, från slutet av 1990-talet.

– Att invandrare är överrepresenterade i grova brott får konsekvenser. Bara kostnader för tolkar blir skyhöga när de är så många och utredningarna tar mycket längre tid.

Utpressning
Peter Springare visar statistik från Örebro, 2014. Utpressning är att vanligt brott bland invandrare.

– Ett hänsynslöst brott med bötningar och påhittade skulder där offren mår väldigt dåligt. Ofta är det män från MENA, Mellanöstern och Afrika.

Bara i 5 av 29 utpressningsbrott som begicks 2014 i Örebro var gärningsmännen etniska svenskar. 21 hade utländsk härkomst och 3 var okända.

Våldtäkter
Av de 49 anmälda våldtäkterna som utreds hade 27 gärningsmän utländsk härkomst, 18 var etniska svenskar och 4 okända. Av 7 överfallsvåldtäkter var 2 gruppvåldtäkter, en med fem gärningsmän.

– Av de sju överfallsvåldtäkterna hade samtliga utländsk härkomst. Det är noterbart, den tendens vi fortfarande ser.

Offer svenska kvinnor
Av dessa våldtäkter är offren i stort sett uteslutande vanliga svenska kvinnor.

– En del försöker förminska det jag visar. Men jag har helheten med de här siffrorna jag visar.

I sitt jobb med grova brott i Örebro ser Springare en markant ökning av framför allt överfallsvåldtäkter. Våldtäktsanmälningarna ligger på hög, bokstavligt.

– Jag har 25 våldtäkter på mitt bord, varav flera har legat upp till fyra månader. Och när de konkurrerar med mord, utpressning och människorov blir de nedprioriterade.

Nya brott
Gruppvåldtäkter är ett nytt fenomen sedan 12-15 år tillbaka, som eskalerar sedan många kriminella invandrare kommit.

– Det är nya brott, grövre utförda, och visar en annan inställning till kvinnor. Man hör ju hur det låter i förhören. De pratar på ett annorlunda sätt, säger att “horor behandlas som horor”. De rycker på axlarna åt offren, till och med skrattar, det är en kvinnosyn vi inte är vana vid.

Inga signalement
Att inte polisen vill uppge signalement vid exempelvis gruppvåldtäkter för att det skulle ”störa polisutredningen”, som skett den senaste tiden, köper han inte.

– Det är helt barockt. Det är klart att det är helt relevant att veta om det är en etnisk svensk eller mörkhyad. På vilket sätt skulle det störa utredningen? Det är bara trolleri, fake news.

Lagändringar
Politiker vill ofta visa handlingskraft genom att föreslå lagändringar. Peter Springare ser en fara i det.

– Politiker och organisationer bjuder över varandra i att säga att man ska skaffa fler poliser och göra lagändringar. Man har skaffat sig ett alibi.

Trollverkstad
Han säger att det finns ”trollfabriker” inom polisen.

– Det finns de som försöker förminska allvaret, konton som twittrar ut om “ljus i tunnlar” och godhetslallar. Det stämmer inte. Vi ska väl inte vara några positivitetslallare!

#Vadfanfårvi?
Peter Springare tycker att medborgarna ska fråga sig mer vad vi får för det vi betalar i skatt till polisen.

– Vad fan får vi? Vi måste börja höja vår röst. Det är polisens uppgift att trygga säkerheten på gator och torg och att utreda brott. Vi måste återupprätta professionen och fokusera på vår kärnverksamhet.

Läs även: Intervju: Peter Springare om tillträdande rikspolischefen