Film från MSB har avslöjat hur svenska myndigheten börjar agera utifrån partipolitiska agendor. Myndigheter går nu politiska ärenden och har börjat smutskasta oppositionen mot den styrande maktkartellen inför riksdagsvalet i höst.

Under fredagen låg en fem minuter lång film ute på YouTube, professionellt producerad och därefter publicerad av Myndigheten för skydd och beredskap (MSB), där Sverigedemokraterna vävs in i ett nationellt skymningsläge tillsammans med nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen i syfte att sprida desinformation på nätet för en aggressiv stormakt. ”Populistiska krafter stärks”, heter det i filmen, vilket illustreras med Jimmie Åkesson. Jag såg själv filmen, innan den togs bort.

Även om själva övningen omfattade ett flertal aktörer, var filmen sannolikt inte avsett att nå allmänheten. Vi kan nog se det hela som något av en freudiansk felsägning.

Detta är nämligen bilden som det SD-fientliga etablissemanget försöker etablera nu under valåret. Notera vilka ingredienserna är, så märker ni att narrativet ligger mycket nära det som SD:s politiska motståndare brukar lägga fram – påstådda kopplingar till nazism (NMR), till Ryssland, till fakenews och slutligen ”populism”.

Att politiska konkurrenter kommunicerar denna förljugna nidbild får stå för dem själva. Desto mer allvarligt när det kommer från en myndighet. Och det visar med all önskvärd tydlighet att Sverigedemokraterna inte bara har sju riksdagspartier, de dominerande fackföreningarna, journalistkåren, stora delar av utbildningsväsendet och kultureliten emot sig, utan även landets myndigheter. Att denna monstruösa maktkartell dessutom har vanskött landet och försöker komma undan med det gör inte saken bättre.

Notera också hur anti-SD-propagandan har ändrat karaktär. För inte så länge sedan hade samma maktkartell en berättelse som gick ut på att asylmigrationen var ekonomiskt och kulturellt berikande, medan problem sopades under mattan, ett budskap som implicerade att SD hade fel i sak.

Nu tillstår PK-kriminologen Jerzy Sarnecki att ”läget är jävligt allvarligt”, vad gäller gängkriminalitet och både socialdemokrater och moderater talar om att kontrollera den tidigare så lönsamma migrationens kostnader.

Och eftersom verkligheten gör narr av de tidigare argumenten, måste man alltså byta angreppsvinkel mot SD.Det behövs nya argument mot oppositionen helt enkelt. Men de nya argumenten är inte bättre än de gamla och förresten inte heller särskilt nya, jag har själv tidigare bemött vart och ett av dem i krönikor och facebook-uppdateringar, se länkar nedan.

Beträffande Myndigheten för skydd och beredskap så har man en tillträdande chef vid namn Dan Eliasson. Samme Eliasson twittrade 2014 att ”Åkesson i debatt gör att jag kräks”. Denna uppenbara brist på partipolitisk neutralitet har dock inte hindrat honom från att få det ena generaldirektörjobbet efter det andra. Och jodå, han kommer troligen avråda från fler läckor likt den ovan nämnda filmen, men myndigheternas syn på oppositionen är icke desto mindre uppenbar.

De flesta av SD:s sympatisörer struntar förvisso högaktningsfullt i detta. Men det är ändå mycket allvarligt att just myndigheter har en partipolitisk agenda. Det stärker alltså bilden av en ”djup stat” där chefer och styrande politiker håller varandra om ryggen. Och att en sådan som Eliasson har gott renommé även hos Alliansen visar att höger-vänster-dimensionen inte levererar den balans mellan regering och opposition som man förväntar sig i ett demokratiskt samhälle.

*

Se mer: Brandberg om SD och Ryssland, om SD:s rötter, om populism, om fake-news, om propaganda.