SKARA. UPPDATERING: Polisen går idag, 21 februari, ut med att rånet den 13 februari inte har ägt rum. Det var två 14-åriga pojkar som uppgav att de hade knivrånats på tisdagskvällen i Skara. En man skulle ha hotat dem och tvingat den ene att ta ut pengar från bankomaten. Men polisen menar efter utredning att rånet var påhittat.

Det var vid kl 20.20 som en man skulle ha hotat två tonårspojkar med kniv och tvingat den ene att ta ut pengar från en bankomat vid Hötorgsgatan i Skara. Enligt mamman till en av pojkarna som Samtiden varit i kontakt med, uppgav pojkarna att mannen var svart, 1.90 lång, muskulös, bröt på dålig svenska och uppskattades vara mellan 30 och 40 år. Det signalement som uppgavs i tidningen var ”lång och mörkklädd”. Mamman berättar:

– Han tvingade pojkarna att lämna över kontanter. Min son sa att han inte hade några och fick visa på mobilen att det inte fanns något på bankkontot.

Den andre pojken fick gå bort till bankomaten och ta ut det som fanns där.

– De skulle bara gå ut en sväng när detta hände.

Efter rånet slank pojkarna först in på rummet utan att säga något, berättar mamman, som uppger att pojkarna är ”väldigt skärrade och chockade”. Hon har länge förmanat sina barn att inte vistas ute i staden när det är mörkt och känner sig också skakad och frustrerad.

Polisen tror inte
Men en vecka senare säger polisen att man efter utredning nu tror att allt är påhittat.

– Vi har haft förhör, hämtat in kontouppgifter från banken och haft en fotokonfrontation, säger Michael Ståhlgren, gruppchef för utredningar vid polisen i Skara.

Polisen uttrycker önskemål om att det kommer ut till invånarna.

– Det har hänt så mycket i Skara, så det är viktigt att detta kommer ut. Invånarna ska inte tro att det händer en massa och att polisen inte löser det.

Polisen kommer nu att avsluta ärendet och överlämna det till individ- och familjeomsorgen i Skara.

Grupprånade
Det är bara några veckor sedan ett annat rån skedde i Skara mitt på vardagskvällen, då en man rånades av upp till åtta yngre män. ”Hans jacka, mobiltelefon och plånbok stjäls. Det var sex, sju eller åtta yngre män som deltog aktivt i brottet. Målsägandens jacka hittades en bit från platsen men övrigt som stals saknas fortfarande”, enligt polisen.

Storbråk
Skara har också sedan nyår skakats av bråk och uppgörelser med etniska förtecken där runt ett 30-tal personer deltar. För ett par veckor sedan var det ett storbråk mellan etniska grupper då tre personer blev knivskurna, varav två fick söka sjukhusvård. Dessa uppges vara utländska medborgare.

Enligt källor till Samtiden ska det så sent som i fredags ha förberetts ett slagsmål mellan araber och somalier. Platsen skulle vara ”utanför moskén” i Skara, som ska ligga nära polisstationen och fritidsgården.

Hålla sig undan
Detta uppfattades som ett tecken för flera svenska pojkar att hålla sig undan stadens kärna. Samtiden har inga uppgifter på om slagsmålet blev av eller inte. Det ser ut att ha skapats en verklighet i Skara, och flera andra småstäder, där de uppväxande svenska pojkarna får finna sig i att hålla sig inne eller undan i sin egen stad.