VAL 2018. Nya Koalitionssamlingen heter ett nytt parti som startat i Skåne. Det är ett parti som ska arbeta för arabisktalande gruppen i Sverige och för att de ska “integreras snabbare”. Men det som väckt riktigt stor uppmärksamhet på sociala medier är partiets ”blodiga” tårta.

Nya Koalitionssamlingen hoppas ta mandat i Malmös kommunfullmäktige i höst och det är integrationsfrågan som står högst på dagordningen.

På en bild från partiets facebook finns en tårta utformad som ett hjärta med en svensk flagga på, med ett överskott av jordgubbssylt. Bilden har fått stor spridning och många har kommenterat och sett en symbolik i detta.

”Blodig tårta. Symboliserar det alla mina o mångas förfäder som byggt upp detta land med blod, svett och tårar? Det är inget man tar lätt på i form av en tårta.
Smaklösheten symboliserar väl er ståndpunkt är jag rädd för.
Skandal.” skriver en person.

Partiledaren Hussam Alkoblawi svarar i Expressen:

– Det var absolut inte meningen att skapa uppståndelse. Vi firade alla hjärtans dag och hade beställt en tårta formad som ett hjärta fylld med sylt. Tyvärr såg det alltså ut så här när vi fick den och vi hade inte tid att ge tillbaka den och beställa en ny.

Han fortsätter:

– Vi menade att våra hjärtan finns i Sverige. Det stod en text på ”hemma är inte där du föds utan där ditt hjärta finns”.

Främja arabisktalande
Det nya partiet har startats av invandrare för att främja arabisktalande medborgare – och svenska lägger man till. I partiets vision ingår att socialtjänsten ska ingripa tidigt för att förebygga familjekonflikter som kan uppstå till följd av bristande kunskaper om Sverige, att nyanlända ska delta i informationscirklar och att samhället ska förhindra etniskt segregerade bostadsområden.

De understryker själva att de är intellektuella, stabila och universitetsutbildade människor. De personer som framträder på partiets egen marknadsföring på facebook är unga, gamla, män och kvinnor, kvinnor med och utan hijab.

I deras inlägg och marknadsföring framstår det som att man har tagit till sig vissa användbara begrepp: Kärlek, integration och mångfald. ”En grupp människor med äkta tro på att kärlek kan förändra och att mångfald är styrka” är en beskrivning. ”Öppna hjärtan” är en annan fras som används.

Behålla sin kultur
Partiets program handlar om att hjälpa den arabiska folkgruppen i Sverige och hur man kan integrerar dessa i Sverige – samtidigt som de behåller sin egen kultur.

Man vill absolut inte kallas invandrarparti.

– Vi vänder oss till alla, vi är ett svenskt parti, trots att grundarna har utländsk bakgrund, säger Hussam Alkoblawi.

Partiledaren tillfrågas av SVT varför man inte istället inlemmar sig i de redan befintliga partierna.

– Jag har testat tidigare, men då måste man avstå från egna principer för att kunna vara med, säger Alkoblawi.

Nya partier
Det nya partiet kommer sannolikt att följas av flera framöver. En arabisktalande grupp startar ett parti för att gynna den arabiska gruppen. Det är en naturlig följd när ett samhälle förändrar sin demografi så kraftigt och snabbt, att nya stora grupper sluter sig samman även i partier.

Den arabisktalande gruppen i Sverige, mestadels muslimer, är stor och växande till följd av massinvandringen. Gamla partier som varit stora blir med tiden irrelevanta bland annat beroende på aktuell sammansättning i landet.

Socialdemokraterna är ett exempel på en rörelse och parti som har varit relevant i en annan tid men som tappar sin väljarbas och söker en ny. Vi ser samma sak i hela Europa, att socialdemokratiska tidigare mäktiga partier tappar relevans och krymper ihop. Socialdemokraterna och även andra partier arbetar för att få en ny väljarbas i dessa nya grupper. Det är inte så säkert att de kommer att lyckas.