VÄXJÖ. Böneutrop på fredagar kan bli verklighet i Växjö. Det är Stiftelsen Växjö muslimer har ansökt om tillstånd hos polisen för att göra två utrop på tre minuter varje fredag.

Ismail Abuhelal, imam på Stiftelsen Växjö muslimer, tror att de flesta kommer gilla böneutropen, men även att andra inte kommer göra det.

– Det finns de som tror att ”muslimer vill ta över Sverige”, det stämmer ju inte. Det här skulle bekräfta religionsfriheten i Sverige och jag tror det skulle berika Sverige, säger han.

Likställer med kyrkklockor
Stiftelsen Växjö muslimer motiverar böneutropen i sin ansökan till polisen med att fredagar är en helgdag för dem. Precis som söndagar är en helgdag för kristna. Därför kan man likställa böneutropen med ringning i kyrkklockor, menar stiftelsen.

– Detta betyder väldigt mycket för oss muslimer och vi skulle känna oss mer hemma om vi fick möjlighet att använda böneutrop.

”Bidra till integrationen”
Böneutropet är tänkt att ljuda genom en högtalare på fasaden på moskén i Växjö. Två böneutrop på tre minuter var blir det om ansökan går igenom. I samma lokal bedrivs även Växjö Islamiska skolan.

– Böneutrop är egentligt mest en symbolisk sak men jag tror att det kan bidra till integrationen, för det är inte så att vi här som gäster. Det skulle betyda mycket för oss och det handlar bara om några minuter i veckan, säger Ismail Abuhelal.

Säga nej
Pia Ringius är tillståndshandläggare vid Växjöpolisen.

– Som jag ser det blir det nog svårt för oss att säga nej, eftersom de fått tillstånd i bland annat Stockholm, säger hon till tidningen, säger hon, samt att det är första gången de får in en ansökan om böneutrop i Växjö.

Polisen har även vänt sig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Växjö för ett yttrande.

Det finns även planer sedan flera år på en ny moské i Växjö. Projektet har dock överklagats flera gånger av privatpersoner. Ismail Abuhelal är trots det förhoppningsfull och säger att han tror att moskén kan bidra till en större mångfald i Växjös arkitektur.