Ny opinionsmätning visar att EU- och migrationskritiska partiet blivit näst störst i Tyskland. Utmanarna i Alternativ för Tyskland går om Socialdemokraterna och blir landets näst största parti enligt Insa survey som publiceras av tidningen Bild.

Inför den känsliga regeringsbildningen mellan Angela Merkels kristdemokrater och Socialdemokraterna drabbas samarbetet av ett stort bakslag redan innan det blivit formellt godkänt.

Angela Merkels parti går visserligen fram till 32 procent, men Socialdemokraterna tappar från en redan låg nivå och får endast 15,5 procent. AfD går fram till 16 procent, och blir alltså landets näst största parti.

Det är första gången Socialdemokraterna förlorar också positionen som näst största parti. Detta tapp kommer samtidigt som partiet ska genomföra en intern omröstning om man ska godkänna regeringsförhandlingarna med Merkel. Dessutom råder intern turbulens i partiet efter att partiledaren Martin Schultz avgått, sedan han fått kritik för hur han genomfört förhandlingarna.

Om medlemmarna i Socialdemokraterna röstar nej till regeringssamarbete 4 mars, väntar förmodligen nyval i Tyskland som varit utan ordinarie regering sedan valet i september förra året.