Ulf Kristersson rekryterade som minister Dan Eliasson till chef för Försäkringskassan och anser han vara en kapabel person. Kristersson tycker inte det är fel att Eliasson får ta över som generaldirektör för MSB.

Kritiken mot Dan Eliasson har varit massiv under lång tid. Denna kritik har länge räddat Eliasson kvar, eftersom statsminister Löfven inte velat gå oppositionen till mötes. Men regeringen vågar inte gå in i valrörelsen med Eliasson som rikspolischef.

I en intervju säger M-ledaren Ulf Kristersson att det var rätt av regeringen att sparka rikspolischefen, men menar samtidigt att kritiken mot Dan Eliasson varit för hård.

– Det är en habil och kapabel person som har varit på fel plats, säger Kristersson som inte tar avstånd från att Eliasson nu får chansen att styra ännu en myndighet, som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Man måste få chans att prövas i sitt nya jobb. Sedan förutsätter jag att regeringen tycker att det är genuint lämpligt att det är precis de kvalifikationer han har som krävs. Det kan jag inte bedöma, säger Kristersson till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna har länge varit starkt kritiska till Dan Eliasson och Jimmie Åkesson säger till Expressen att det är bra för polisen att Eliasson sparkas, men är också kritisk mot att Eliasson får ett nytt toppjobb.

– Eliasson är en vandrande katastrof. Nu vandrar han vidare till nästa myndighet, jag vet inte vad han ska ställa till med där. Det känns inte bra. Han borde förpassas bort från Myndighetssverige.

– Jag har inget namn, men det är viktigt att nye rikspolischefen är en polis som förstår villkoren för dem som jobbar på fältet. En person som tar mer hänsyn till hur verkligheten ser ut än till socialdemokraterna. Någon som förstår problematiken. Och som inte är politruck.