Statsminister Löfven besökte Veckans brott i SVT igår. Trots att han slapp möta några motståndare var det plågsamt att se hur svarslös landets politiska ledning står inför skjutningar, granatattacker och gruppvåldtäkter. Löfven skyllde ifrån sig och hade inget annat än säga än klyschor som ”det är inte okej”.

Under nästan 26 minuter fick Stefan Löfven sitta utan politiska motståndare i ett av SVT:s mest sedda tv-program och prata om hur allvarligt han anser att den ökande grova brottsligheten är.

– Vi har för stora klyftor i samhället, sa Stefan Löfven.

– När människor skjuts och mördas är det allvarligt, betonar han.

Men han talade inte om varför klyftorna i det svenska samhället växer: den enorma invandringen till landet.

– Att knäcka arbetslösheten är mitt viktigaste mål, sa statsministern. Detta mantra har politiker framfört ändlösa gånger under mer än 30 år, utan att lyckas. Arbetslösheten är större bland utlandsfödda i Sverige än i de flesta andra europeiska länder. Och Löfven hade inga nya förslag på varför arbetslösheten skulle knäckas genom att han säger att den inte är okej.

Kriminologen Leif GW Persson konstaterar att den tydliga ökningen av grov kriminalitet ”historiskt sett är väldigt osvensk”.

Persson hymlar inte med att orsaken är att ”dessa personer”, som begår den grova brottsligheten, ”aldrig har integrerats i det svenska samhället”.

Det var alltså Persson som tog upp vilket klientelet i huvudsak är, medan Löfven berör frågan bara när han tvingas till det.

– Integrationen är precis en sådan fråga, där det finns underlåtenhetssynder. Vi har en hög arbetslöshet bland de som kommit till landet, säger Löfven som om han vore en statsvetare eller tv-kommentator och inte den ytterst ansvarige politikern som har att åtgärda brister eller helst se till att de inte uppstått.

När Löfven åter får frågan vad han ska göra åt utvecklingen, blir svaret mer resurser till polisen, mer kameraövervakning, hårdare straff, bland annat i form av avskaffad ungdomsrabatt.

På frågan om militär ska kunna hjälpa till, en idé som Jimmie Åkesson (SD) framförde under senaste partiledardebatten i riksdagen, ger Leif GW Persson stöd för tanken. ”Jag blir lite trött när jag ser hur de får hålla på och härja. Det här ska ändå gå att få stopp på”, sa han och menade att militär och polis borde samarbeta. Statsministern hänvisar till myndigheternas egna beslut om samarbete inom ramarna som lagstiftningen ger.

En liten lustighet är att Löfven gång på gång säger att man ger polisen mer resurser än vad polisen begärt. Det är ju en sanning med modifikation. Regeringen ger mer resuser än vad Dan Eliasson begärt. Eliasson är ju regeringens lakej, så han har naturligtvis inte begärt mer än regeringen sagt åt honom att begära. Sedan kan regeringen säga att man ger mer…

Men det är inte polisens uppgift att tala om hur stor deras insats ska vara i samhället, det är politikens uppgift. Det är ett politiskt beslut att prioritera ner eller upp lag och ordning. Och Löfven och regeringen har fram till nu prioriterat ner polisen.

Det samlade intrycket av Stefan Löfvens framträdande är att han står svarslös inför den grova brottsligheten. Han hade förberett ett antal inlägg som skulle levereras i TV, men det fanns ingen djupare analys om hur Sverige kunnat hamna där vi nu är. Med skjutningar, granatattacker och gruppvåldtäkter kombinerat med starkt ökad otrygghet i köpcentrum och på gator och torg.

Om Löfven hade varit ärlig hade han sagt att Socialdemokratin och de flesta andra partier anser att invandring är viktigare än svenska folkets trygghet. ”Vi har prioriterat att inte bygga murar mot Afrika och Mellanöstern, därför får faktiskt svenska folket finna sig i att brotsligheten ökar”. Det hade varit en ärlig förklaring till varför Löfven låtit oss hamna där vi är.

Något sådant erkännande kommer vi inte att få. Istället blir mantrat: bekämpa arbetslöshet och fler poliser! Det blir synnerligen torftigt. Platt. Och en uppvisning i avsaknad av ledarskap.