POLISEN. Regionpolischef i Väst, Klas Friberg, har utsetts till ny chef för Säkerhetspolisen. Han ser uppdraget som mycket ansvarsfullt. – Jag kan konstatera att säkerhetsläget har försämrats i Sverige. Hoten mot Sverige i dag är större än vad de varit på många år.

Klas Friberg efterträder Anders Thornberg, som nyligen utsågs till rikspolischef. Friberg är i dag chef för polisregion Väst.

– Jag kan konstatera att säkerhetsläget har försämrats i Sverige. Hoten mot Sverige i dag är större än vad de varit på många år. Säkerhetspolisen har så sent som förra veckan pratat i sin redovisning av 2017 att vi har ett nytt normalläge i Sverige med ökat antal personer i våldsbejakande extremistiska miljöer, som har ökat från hundratals till tusentals, säger Klas Friberg.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterade den nye Säpochefen vid en pressträff och sa att det var särskilt två kriterier han hade utgått ifrån vid valet: Lång polisiär erfarenhet och att ha visat prov på gott ledarskap.

Expanderat
Morgan Johansson beskriver att Säpos verksamhet kraftigt expanderat på senare år, både när det gäller anslag och antalet anställda.

– Sedan 2014 har anslagen till Säpo ökat med drygt 35 procent och kommer fortsätta expandera.

Utveckla metoder
Klas Fribergs uppgift blir nu att leda Säkerhetspolisen under denna expansion samt att utveckla metoder för att trygga Sveriges säkerhet.

– När det behövs kommer jag stå framför, men mina ledord är att jobba med tillit och förtroende. Jag hoppas att jag mest får stå bakom och bevaka det goda arbete som sker, säger Friberg som arbetat inom Polismyndigheten i 27 år.

Klas Friberg är född 1960 och tog juristexamen 1987. Han har haft en rad chefspositioner inom Polismyndigheten: Chef för ordningspolisen i Västra Götalands län, chef för Länskriminalen, länspolismästare vid Västra Götalandspolisen samt regionpolischef i Väst sedan 2015.

Välkomnar
Polisförbundet välkomnar den nya Säpochefen.

– Jag är helt övertygad om att Klas Friberg är rätt val som chef för Säkerhetspolisen. Han har bland annat framgångsrikt lett polisarbetet i region Väst och han har både kunskaperna och egenskaperna som gör honom till en bra ledare, säger förbundsordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

Samtidigt innebär utnämningen att polisregion Väst förlorar en viktig ledare.

– Det är nu angeläget att han ersätts med någon som har de förmågor som krävs att leda polisarbetet i regionen, säger hon.

Klas Friberg tillträder i morgon, den 1 mars.