POLITIK. I de senaste mätningarna ligger Kristdemokraterna långt under riksdagsspärren. Bert Karlsson jobbar nu heltid för att rädda partiet kvar i riksdagen.  – Jag ska vara en länk mellan vanligt folk och politikerna, säger han och vill lyfta partiet till minst 10 procent, ”för det förtjänar de”.

Bert Karlsson, affärsmannen, skivbolagsdirektören och asylbaronen, har de senaste åren tjänat miljoner på att driva asylboenden runt om i landet. Nu ger han sig in i politiken igen då han inte vill att KD ska åka ur riksdagen. I valrörelsen ska han på turné med partiledaren Ebba Busch Thor. 

Kristdemokratiska partier är stora i Europa men i Sverige har kräftgången för KD sedan en tid resulterat i att partiet endast har 2,2 procent i Sentios senaste mätning och 2,6 i YouGovs. I samma mätningar dyker Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går om Moderaterna och blir näst största parti.

Sjukvård
Bert Karlsson säger att anledningen till att han vill hjälpa Kristdemokraterna är att partiet lyfter fram sjukvårdsfrågan och tar upp frågorna vem som skulle vara ansvarig för sjukvården. Bert Karlsson röstade på KD i senaste valet.

– Partiet passar mig precis, säger  i en intervju, säger han.

Landsbygden
Bert Karlsson säger att det mycket är landsbygden han värnar om. Han hade tidigare planer på att starta ett lokalt parti i Skara inför valet, men har la ner planerna på det. Hans uppgift för KD blir nu att vara en länk mellan vanligt folk och politikerna.

– Jag kommer försöka förmedla vad folket känner och tycker och förmedla det på ett bra sätt. Är man lyhörd för vad folk vill ha, kan man bara förmedla det också.

Vilket han tror att partiledaren Ebba Busch Thor kan.

Hör inte verkligheten
– Jag vill ta de frågorna man pratar om på caféerna i Skara och på landsbygden överhuvudtaget, allt är koncentrerat till Stockholm, man hör ju inte verkligheten där.

Bert Karlsson har tidigare sagt att Ny demokrati-engagemanget kostade honom 200 miljoner kronor i förlorade inkomster. Men det kommer bli annorlunda den här gången, menar han, då det inte handlar inte om honom personligen utan kommer bara att finnas med i ytterkanten. Han aspirerar inte på några politiska platser.

Bert Karlsson säger att de övriga partierna  är ”livrädda” för honom.

– De vet att jag representerar folket, säger han.