POLISEN. Visselblåsarpolisen Peter Springare lovordar valet av ny rikspolischef. Men för att  Anders Thornberg ska lyckas krävs att rådande poliskultur förändras. – Och det behövs en radikal utrensning, säger Peter Springare. 

– Det bästa val man kunde ha gjort. Anders Thornberg är som klippt och skuren för jobbet.

Det säger Peter Springare när Samtiden intervjuar honom i samband med ett föredrag i Göteborg på söndagen.

– Jag noterade nogsamt vad Thornberg sa när han tillträdde, att han inte tänker mörka någonting utan öppet redovisa hur det ligger till. Det innebär att han inte tänker försköna, säger Peter Springare.

Men det räcker inte att som ensam person förändra. Enligt Peter Springare behöver Thornberg byta ut nyckelpersoner omkring sig.

Vad är de viktigaste åtgärderna du skulle göra om du var ny rikspolischef?
– Nummer ett är att byta ut den närmsta kadern runtomkring mig, i den nationella ledningsgruppen, bland annat de sju regionpolischeferna. Jag anser att när man nu har bytt en rikspolischef, rent logiskt förväntar man sig en förändring. Då kan man inte ha kvar de cementerade strukturerna inom ramen för regionpolischeferna och regionledningen. Det behövs en radikal utrensning. Jag skulle se till att själv omge mig med befattningshavare som har en filosofi i riktning mot att stärka professionen och få tonvikt på kärnverksamhet.

Om polisen misslyckas – hur ser du då på Sveriges utveckling?
– Då är det illa. För vi kommer inte kunna stå emot. Svensk polis jobbar efter ett koncept som byggdes upp på 70- och 80-talet, lite förenklat utifrån svensk och nordisk kriminalitet och värderingar.

Bosse Dynamit och Clark Olofsson var också våldsamma, menar han, men det fanns en moralisk kompass bland dem ändå, som nordeuropéer.

– Men godhetsknarkare förstår inte att det kommer in influenser i otroliga mängder, att vi får in en kriminalitet som inte är kompatibel med den svenska kriminalitetsmodellen.

Hänsynslösare
En kultur där man har en helt annan empati och uppträder på helt annat sätt. Man är hänsynslösare.

– Det är inte typiskt svenskt att kasta gatsten på polisen, att bränna upp bilar, att skjuta med automatvapen ”drive through” på gator och torg.

Det ser man däremot i länderna som invandrarna kommer ifrån.

– För att klara ut den biten, då måste vi definitivt bara koncentrera oss på kärnverksamheten. Då kan vi inte lalla runt med dialogpoliser, korvbytarprojekt och samverkan. 

Hur ser du på att ta in specialstyrkor eller militär till hjälp mot brottsligheten?
– Militär använder man i olika länder. Frankrike, Tyskland, Spanien, och vi använder dem också redan, i eftersök av försvunna. Det här behöver man inte dra stora växlar på. Man kan använda militären som en resurs för att hålla ordning. De behöver inte peka på folk med stora automatvapen, men det är inga konstigheter att använda dem för att hålla ordning och reda i utanförskapsområden.

– Vi kommer nog dit så småningom om det inte sker någon förändring.

Hur har utvecklingen varit det här året, sedan du “blev så trött”?
– Klimatet har blivit helt annorlunda, faktiskt har det blivit öppnare att diskutera de här frågorna. Då var det som att gå in i en häxkittel. De sablade ner mig på de stora ledarsidorna, men i somras efterlyste man en undersökning från Brå, en genomlysning av invandring och kriminalitet. Samma tidningar som sa att jag var nazist, rasist och främlingsfientlig.

Idag pratar politiker helt öppet om de här frågorna. Och det måste upp på bordet, hur det påverkar samhället, enligt Peter Springare.