TERROR. Terroristen Rakhmat Akilov hade direktkontakt med IS högsta ledning. Säpo sa att man inte kunde spåra aliasen bakom krypterade chattar. Men Radio Free Europe har granskat den svenska förundersökningen och hävdar att terrorattacken i Stockholm orkestrerades av IS.

Enligt nya uppgifter ser det ut som om terroristen Rakhmat Akilov styrdes av IS i dådet på Drottninggatan i april förra året. Han hade direktkontakt med personer i högsta ledningen inom terrororganisationen, hävdar Radio Free Europe till flera medier.

Polisutredningen visar att det finns mängder av information om direktkontakt mellan Akilov och andra personer, men Säpo uppgav att man inte visste vilka som stod bakom de alias som Akilov chattade med på krypterade forum och att det var svårt att spåra.

Men redaktionen på Radio Free Europe har länge granskat terrorister från Akilovs del av världen och har kartlagt informationen i den svenska utredningen. I en intervju med TV4 berättar journalisten på redaktionen att männen är viktiga personer inom IS och att särskilt två män står i tät kontakt med Akilov kring attentatet och tycks vara de som styr och koordinerar dådet.

– Det är vördade namn som andra tadzjikiska anhängare i den brutala och strikt hierarkiska terrorrörelsen aldrig skulle drömma om att kalla sig, säger Sirojiddin Tolibov, journalist på Radio Free Europe/Radio Liberty, specialiserad på militanta islamister från Centralasien.

Organiserade attacken
De militanta kontakterna finns i grannlandet Tadzjikistan medan Akilov, också tajik, bodde i Uzbekistan. Det är Abu Umar, efterlyst i hemlandet Tadzjikistan som terrorist, och Abu Osama Noraki, en välkänd IS-rekryterare.

– De kallar honom den farligaste rekryteraren. Han var den person som organiserade attacken i Stockholm, säger Sirojiddin Tolibov.

Akilov säger i förhör att han mitt under lastbilsfärden talar med just denna ”emir”, ledare, att Abu Osama ”styrde mina handlingar”.

Krigsminister
Det finns ett tredje spår i  Akilovs mobiltelefon, den 4 april. Ett meddelande som går till Anas Abu Molik, alias för Gulmorod Chalimov, en mytomspunnen ledare inom IS. Han är en avhoppare från specialelitstyrkor, tränad i USA, och gick med i IS 2015.

– Han var krigsminister inom IS och en av ledaren Abu Bakr al-Baghdadis absolut närmsta män.

IS högsta ledning
Akilovdirekt hade alltså kontakt med IS absolut högsta ledning i anslutning till terrordådet i Stockholm den 7 april.

– Jag tror Säpo hade anledning att inte avslöja detta. Jag tror de vet vem som ligger bakom attacken i Stockholm, säger reportern Sirojiddin Tolibov.

Inte fått förfrågan
Har Sverige bett Tadzjikistan om hjälp att reda klarhet i identiteterna som Akilov hade kontakt med?Redaktionen Radio Free Europe och TT ber Tadzjikistans inrikesminister Ramazon Rahimzoda att kommentera. Svaret blir att landets myndigheter ”inte har fått någon förfrågan om samarbete från den svenska sidan om identiteterna på dem som anklagas för att ha väglett den uzbekiske medborgaren Rakhmat Akilov så att han kunde begå sitt terrordåd”, skriver TT.