På fredagen dömdes en 27-årig IS-krigare till fängelse och utvisning på livstid, även om han är född och uppvuxen i Danmark. Det var den sjunde IS-krigaren som fälldes. Flera har fått sina uppehållstillstånd och även danska medborgarskap indragna.

Den nu dömde 27-åringen föddes i Danmark och växte upp i förorten Albertslund utanför Köpenhamn, men har turkiskt medborgarskap. Han var den sjunde som fällts sedan dansk säkerhetspolis kommit över dokumentation från Islamiska statens egna register.

17 danskar har, när de anlände till Syrien för några år sedan, fyllt i rekryteringsblanketter där det framgår att de vill slåss för Islamiska staten. Sex är döda, sju är nu dömda och de resterande fyra förmodas befinna sig i utlandet.

27-åringen har varit föredragshållare vid det Islamiske Trossamfund i Köpenhamn. Första gången han åkte till Syrien var 2013. Han döms för deltagande i strid och därmed överträtt bestämmelserna om terror enligt danska strafflagen.

– Vi finner det bevisat att han anslutit sig till en stridande organisation, säger domstolens rådman enligt TV2.

Sverige har inte infört lag som innebär att svenskt medborgarskap kan upphävas om person begått terrorhandlingar.

*

Se mer: DR i IS-læk har fældet danske syrienkrigere, Berlingske i IS-kartotek fælder syrienjihadist, TV2 i Lod sig hverve af IS – nu udvises han, Avisen i Her er sagerne om 14 formodede syrienkrigere