POLITIK. Paula Bieler (SD) är tydlig med att fokus måste ligga på återvandring. De som inte har rätt att vistas i Sverige måste utvisas. Men inte bara de ska återvända.  – Vi vet att det också finns många som vill återvända till det land de kallar sitt hemland, säger hon.

Återvandring ska bli en viktig uppgift för Migrationsverket. Det säger SDs migrationspolitiska talesperson Paula Bieler i en intervju. Hon konstaterar att det finns många i Sverige som inte har rätt att vistas här –  det måste säkerställas att de verkligen utvisas.

– Men det finns också många som inte känner sig hemma i vårt land och lever i utanförskapsområden, fortsätter hon.

Områden som under lång tid byggts på och är inget nytt fenomen.

Sitt hemland
– Av dessa människor finns många som skulle vilja återvända till det land de kallar sitt hemland, men känner att förutsättningarna inte riktigt finns, enligt Bieler.

Detta vill hon att Migrationsverket ska kunna hjälpa till med.

– Det kan vara kontakter med organisationer på plats, se över vilka stöd som kan ges så att människor faktiskt kan få bo där de känner sig hemma och bygga upp en ny värld.

Förvarsplatser
För att komma åt alla de tiotusentals människor som lever illegalt i Sverige vill Sverigedemokraterna säkerställa att de utvisningar som beslutats verkligen verkställs. För det krävs mer resurser och befogenheter till polis och rättsväsende, gränskontroller samt skärpta regler. Det kommer även att behövas tiotusentals fler förvarsplatser, vilket man måste ordna fram, även om det tar tid, enligt Bieler.

– Man ska kunna sitta längre tid i förvaret. Det är orimligt att personer som inte har har rätt att vistas i i vårt samhälle släpps fria.

Inte anlita illegala
Man måste göra det svårt att leva i skuggsamhället, menar hon, och då inte bara genom att dra in bidrag för illegala.

– Vi behöver skärpa straffen för företagare –  och privatpersoner – som anlitar illegal arbetskraft. Stoppa möjligheterna att leva i skuggsamhället.

I det nya Valmanifestet som presenterades på torsdagen i Örebro finns återvandring med. ”Bidra till återvandring genom såväl ekonomiskt stöd som till exempel anpassade utbildningar och kontaktförmedling”, står det som en punkt. De viktigaste stora dragen i manifestet är migration – både in och ut ur landet, sammanhållningen, vården, samt kriminalitet – att medborgarna ska kunna vara trygga på gator och torg.