TERRORISM. Rakhmat Akilov berättar för första gången om sitt dåd på Drottninggatan i Stockholm förra året. – Han ville mörda svenskar i politiskt syfte och han ville utdela ”ett kraftigt slag” mot de otrogna, säger Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.

Målet vara att döda svenskar. Det står klart när första tingsrättsförhören med den terroråtalade Rakhmat Akilov hölls under tisdagen. En som kommenterade Akillovs framträdade var Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan. Akilov ”gör egentligen allt han kan” för att framstå som terrorist, anser Hyllengren.

– Vad vi ser är en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist, säger han och fortsätter:

– Han är tydlig med att han är en del av den här miljön. Han har sina kontakter, han ville mörda svenskar i politiskt syfte och han ville utdela ”ett kraftigt slag” mot de otrogna. Allt detta är en del i att han ser sig själv som en soldat för IS. Han bekräftar hela tiden bilden av att han är en terrorist.

Ingen ånger
Hans bild är att Akilov uppvisar en stark övertygelse både kring sina motiv och själva dådet.
– Han ger inte sken av att ångra det här på något sätt, utan han är minst lika hängiven som han gett uttryck för i förhören. Det här är något han står för och en handling som uppfyllde ett högre syfte, säger Peder Hyllengren.

Terroriståtalade Akilov ger ett närmast likgiltigt uttryck i rätten, enligt TT.

– Han är övertygad om att om han dött i det här attentatet skulle det ge honom en evig plats i paradiset, fortsätter Hyllengren.

2 000 med samma syn
Och det finns minst 2 000 personer i Sverige som sympatiserar med det våldsbejakande islamistiska budskap Akilov framför i rätten, enligt Säpo.

.– Naturligtvis är inte alla av dem beredda att gå från ord till handling. Men det är en tillräckligt stor del för att man ska vara bekymrad över utvecklingen och risken för att det kan ske liknande attentat, säger Hyllengren.