I dessa tider brukar inte politiker uppnå popularitet på över 60 procent av folket. Men i Finland ser det ut som att presidenten går mot omval och dessutom kan göra det redan i första valomgången på söndag.

Sauli Niinistö, 69, är en traditionell partipolitiker. Han var finansminister redan på 1990-talet. Han vann presidentvalet 2012 som Samlingspartiets (Moderaternas) kandidat. Men under sin presidenttid har han blivit ovanligt populär i alla väljargrupper.

Främsta frågan inför söndagens val är om Niinistö vinner omval redan i första valomgången, genom att vinna mer än halva folkets stöd. Opinionsmätningarna talar för det. Utmanarna har försökt kritisera honom, och det gör att väljarna sprider sig på flera kandidater. Men Miljöpartiets kandidat, liksom Sannfinländarnas Laura Huhtasaari, har ändå svårt att få in några riktiga fullträffar mot presidenten, även om deras väljarstöd pekar uppåt.

Niinistö har varit en lugn och saklig statschef som arbetat för att försöka företräda hela folket. Han har inte gjort tjuvnyp på motståndare, utan respekterat alla aktörer. Han har följaktligen anklagats för att ha en alltför inställsam linje till invandringskritiska opinioner i landet.

Men Niinistö har vägrat bli en plakatpolitiker, så som etablissemangens politiker reducerats till i många andra västländer. Han är motsatsen till svenske utrikesministern Margot Wallström (S) som sprider sina privata tyckanden utan eftertanke och som resulterar i att hon retar upp båda sidor i olika internationella konflikter. Kanske är det därför finska Socialdemokratins kandidat Tuula Haatainen ligger sist bland presidentkandidaterna, med omkring 2 procent av väljanra. Hon har lovat bli en ”feministisk landsmoder”.