Utländska turister varnas för att resa till svenska städer. Skjutningar med automatvapen och granatattacker i centrum gör att Sverige avviker från andra västländer. Utrikesdepartementen i Kanada och Storbritannien varnar i sina reseråd för resmål som Malmö och Göteborg.

Efter mord, skottlossningar och explosioner varnas nu utländska resenärer att besöka Sverige i officiella reseråd, skriver Sydsvenskan. Varningarna riktas till resenärer som funderar på att besöka Malmö och Göteborg. Båda städerna har under de senaste åren drabbats hårt av uppmärksammade våldsdåd.

Det skapar uppmärksamhet utomlands är när polisstationer utsätts för granatattacker och automateld blir vanligt på gator och torg. Informationen om den allt ökade risken för gängkriminalitet i Malmö och Göteborg görs på webbplatserna tillhörande motsvarande UD i Storbritannien och Kanada.

”Brottsnivåerna är låga trots att vissa småbrott förekommer. Våldsbrott förekommer; flera fall av gängrelaterad brottslighet, inklusive skottlossning och explosioner, har rapporterats från Malmö och Göteborg”, skriver UD i Storbritannien. På sidan varnas även för ficktjuvar som har siktat in sig på värdesaker och pass.

Utrikesdepartementet i Kanada skriver också att det sedan 2014 skett en ”ökning i gängkriminaliteten och det organiserade brottsrelaterade våldet i södra Sverige, främst i Göteborg och Malmö”, enligt Sydsvenskan. Man skriver också att utvecklingen i Göteborg, i form av skjutningar och våldsdåd, inte har inträffat i typiskt turisstäta områden men att kanadensare på besök bör följa lokala media och uppmärksamma de lokala myndigheternas råd. Dessutom nämns risken för terrordåd i Sverige, som har fler återvändande IS-krigare än flertalet andra länder.