Trump fryser nu 125 miljoner dollar, runt en miljard svenska kronor, i bistånd till palestinska områden eftersom palestinska myndighetens president Abbas vägrar att delta i fredsförhandlingar med Israel, uppger diplomatiska källor.

En talesperson för UNRWA, FN-organ för insatser i palestinska områden, säger att man inte informerats om något direkt beslut från USA. Men USA:s ambassadör har meddelat att USA planerar att kapa stödet till UNRWA.

Enligt källorna skulle biståndsbeloppet transfererats per 1 januari men stoppades eftersom Vita huset är irriterat över de palestinska företrädarnas reaktion på det amerikanska erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad förra månaden. Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas har vägrat att möta företrädare för USA angående fredsprocessen, inklusive sändebudet Jason Greenblatt och vicepresident Mike Pence.

”De vill inte ens förhandla fram ett långvarigt fredsavtal med Israel”, skrev Donald Trump på Twitter nyligen där han antydde att bistånd kan dras tillbaka.