TERROR. Nu kommer uppgifter från Mellanöstern att självaste IS-ledaren Abu Bakr Al Baghdadi kan vara i Sverige. – Vi tror att en är i Turkiet och den andre i Skandinavien, säger en IS-kännare om högsta ledarna, enligt The Guardian.

Skandinavien mycket väl kan betyda Sverige med tanke på den stora andel extremister som finns i landet idag. Flera terrorister som varit inblandade i terror i Europa har också tidigare visat sig ha sin bas här. Enligt Säpo har antalet våldsbejkande islamistiska extremister i Sverige ökat till 2 000 från att ha varit några hundra bara för några år sedan. Många har frågat sig om Sverige håller på att bli en tillflyktsort, ett ”safe haven” för terrorister och massmördare.

Uppgifterna har väckt ilska och känslor av flera som är insatta i islamistfrågan, bland annat författaren Hanna Gadban som har skrivit boken Min Jihad: ”Och nu cirkulerar ett starkt rykte i arabvärlden att självaste Albaghdadi har tagit sig till Skandinavien, möjligen till Sverige. Bli inte förvånad om du möter IS ledare i en Ica nära dig!” skriver hon.

Gadban skriver även att en väletablerat arabisk journalist har fått asyl i Sverige som enligt arabiska twittrare har skrivit för IS media propagandaorgan Al-Amaq News. Han ska ha fått asyl för att han blev mordhotad av Hizbollah.

Last man standing
Det var Abu Bakr al-Baghdadi som i sin svarta långa dräkt utropade ett kalifat i al Nuri-moskén i Mosul 2014. Han har sedan dess förgäves jagats dag och natt. Nyligen föll Raqqa och trupper jagade ut de sista jihadisterna ur IS huvudstad. Enligt Hisham al-Hashimi, irakisk expert och IS-kännare, är Baghdadi bokstavligen ”siste man som står upp” av den grupp som grundade terrororganisationen IS.

– Av 35 grenar styrs 33 av två irakiska män: Abdullah Youssef al-Khatouri, kallad Abu Bakr, och Abu Tiba Ghanem al-Jboori. Vi tror att en är i Turkiet och den andre i Skandinavien, säger Hashimi.

Attacker mot väst
Enligt Shiraz Maher, terrorexpert från King´s College i London, försöker IS övertyga följare om att den militära förlusten inte påverkat så mycket, särskilt inte kapaciteten att planera attacker i andra länder.

– De närmaste 24 månaderna kommer det att bli försök till attacker i väst. Narrativet om hämnd är viktigt, säger Maher.

Omgrupperar
– I deras narrativ hade USA bara kunde besegrat kalifatet genom att attackera från luften, men de var för fega för att slåss på marken. Hade de gjort det hade vi vunnit, säger de.

IS kommer att komma tillbaka och under tiden ber man folk att utföra attacker i dess namn. IS omgrupperar sig bara, liksom Baghdadi, enligt Maher.