Trots att Trump får fruktansvärt negativ bevakning i massmedierna, anser fler i det amerikanska folket att Trump haft ett bra år 2017, än svenskar som anser att Stefan Löfven haft ett bra år.

Det visar Inizio som åt Aftonbladet genomfört en opinionsmätning efter mönster från Washington Post, och ställt samma frågor till svenska väljare som blev ställda till de amerikanska.

Så här kan mätningen sammanfattas.


  • Av svenska svar framgår att 33 procent anser att det gångna året var bra för Stefan Löfven. 37 procent i USA tycker att det var att bra år för Donald Trump.
  • 60 procent i Sverige tycker att 2017 var ett bra år för svensk ekonomi. I USA tyckte 62 procent detsamma om den amerikanska ekonomin.
  • 65 procent anser att det nyligen avslutade året har varit bra för dem själva. Siffran i USA är 68 procent.

I fem av sex undersöka kategorierna är amerikanarna mer nöjda med tillståndet och utvecklingen i landet under Trump, än vad svenskar är här hemma.

Överlag ser det alltså ut som om svenska folket tycker att Stefan Löfven är en ungefär lika bra, eller lika dålig, ledare för landet som Donald Trump är för amerikaner. ”Det förefaller märkligt, för att uttrycka sig milt”, skriver Lena Mellin. Men det kan också anses naturligt, om man bortser från den mediala kampanjen mot Trump, som uppenbarligen inte har något stöd – och positivt nog – inte påverkar väljaropinionen ute i folkdjupet.