Presidentvalet i Tjecken ses som en folkomröstning om den migrationskritiske sittande presidenten Miloš Zeman. Han har riktat kritik mot Tysklands beslut att öppna gränserna för migrationsströmmar från muslimska länder. I gårdagens första valomgång tog han flest röster av alla kandidater. En andra valomgång sker om två veckor.

Tjeckens president har begränsad exekutiv makt, men stort inflytande över opinionsbildning och samhällsdebatt. Presidenten är också central vid regeringsbildningar. Under lördagen fick Zeman 38,6 procent av rösterna, och möter den mer EU-vänlige och partipolitiskt oberoende Jiří Drahoš i en andra valomgång 27 januari. Han fick i första omgången 23 procent av rösterna.

Zeman tillhör dem som hårt kritiserat Tyskland för att man 2015 släppte in så många migranter. Han har avvisat EU:s förslag på att tvångskvotera migranter mellan EU-länderna, med orden: ”Historien kommer att visa att detta är ett stort misstag”.

Han anklagas för ryska sympatier, men i början på Krimkrisen 2014 uttalande han sig som president i ett Natoland för att Natostyrkor skulle sändas till Ukraina om Ryssland försökte ockupera östra delarna av landet. Tjeckien blev Natoland 1999 när Zeman var premiärminister, och alltså ytterst ansvarig för den förda politiken. På 1990-talet var Zeman Socialdemokratisk partiledare och i parlamentsvalet 1998 fick partiet 32,3 procent. Sedan han avgick som partiledare har Socialdemokratin rasat ihop och fick i förra årets parlamentsval bara 7,3 procent.

Zeman valdes till president 2013 och har som före detta socialdemokratisk partiledare blivit allt mindre EU-entusiastisk och har lierat sig med migrationskritiska partier. Han har också visat starka sympatier för Israels rättigheter i en muslimskt dominerad region.

EU-etablissemangen hoppas att Jiří Drahoš ska samla en majoritet i opposition mot Zeman i andra valomgången, eftersom det allmänt bedöms innebära att Tjeckien blir mer lydigt byråkratin i Bryssel.

*

Se mer: YLE i Tjeckiens EU-kritiska president Miloš Zeman favorit i första omgången av presidentvalet