EU-etablissemangen hoppades att Tjeckiens president Miloš Zeman idag skulle förlora omvalet. Också opinionsmätningar höll utmanaren Jiří Drahoš som favorit. Men folket vill annorlunda. Zemans EU- och invandringskritiska linje vann majoriteten.

Zeman vinner med 51,4 procent mot 48,6 procent för Drahoš, i denna den andra och avgörande omgången av Tjeckiens presidentval.

Miloš Zeman har gjort en ovanlig karriär. Han var Socialdemokratisk partiledare under 1990-talet och ledde partiet till det bästa valresultatet någonsin 1998, då han också blev premiärminister. Sedan Zeman avgick har Socialdemokratin, likt i så många andra europeiska länder, rasat ihop till en spillra. I förra årets parlamentsval fick partiet 7 procent.

Zeman har dock med åren fjärmat sig från traditionell socialdemokratisk politik och var kritisk mot migrantvågen till Europa 2015. I Bryssel hoppades man därför att han skulle förlora omvalet, så att EU fick en mer lydig president i Tjeckien. Så ville dock inte folket.

Vi kan nu i land efter land se hur EU-centralism och de öppna gränsernas utopi inom styrande etablissemang omformar det partipolitiska landskapet. Det finns helt enkelt inget stöd bland européerna för eliternas utopier. Demokratin fäller de politiker som slutat lyssna på folket.

*

Se mer: Samtiden i Tjeckiens migrationskritiske president vann första steg till omval, Financial Times i Zeman wins second term as Czech president.