POLISEN. Svensk polis är hårt pressad. Polismannen Ted Eriksson blev knivskuren i nacken vid afghandemonstrationen. – Skulle den här personen inte bli dömd för det så är är det mycket möjligt att jag slutar som polis,  säger han till Brottscentralen.

Ted Eriksson, 33, är en ung polis med framtiden för sig inom yrket. Men han kan bli en av alla de som självmant väljer att sluta. Om den afghanske man som är misstänkt för mordförsöket på Medborgarplatsen i augusti förra året inte döms för mordförsök, kan Ted Eriksson komma att packa ihop. Rättegången har inletts och Ted Eriksson berättar om tunga känslor och insikten om hur nära det var att mordförsöket lyckades. Han är tillbaka i tjänst men hur rättegången slutar kan vara avgörande, säger han.

– Detta är ett mordförsök. … Skulle inte det här vara ett mordförsök ja då vet jag inte vad vi kämpar för.

Utgången blir betydelsefull, men inte bara för honom själv.

– Det blir det, för mig, för mina kolleger och för hela rättssamhället.

Många påverkas
Även många andra poliser påverkas av den ökande nivån av brutalt våld direkt riktat mot poliser. Poliser i Malmö berättar att de snart inte orkar mer och att polisledningen är likgiltig för deras säkerhet. Onsdagens attack mot Rosengårds polisstation var det tredje sprängdådet riktat mot en polisstation på lika många månader.

”Att kollegor tvingas anlända och lämna stationen i grupp för att undvika trakasserier, parkera sina privata bilar långt bort för att undvika skadegörelse, sitta långt ifrån fönstren (som ändå är fördragna) när vi har matuppehåll – det är ingen acceptabel arbetsmiljö.” skriver poliserna.

Oskyddade
Poliserna arbetar i lokalpolisområde Norr i Malmö, som var målet för det näst senaste sprängdådet. De påtalar att de sitter i en vanlig kontorsbyggnad.

”Vi delar trappa och garage med allmänheten och förutom några övervakningskameror runtom huset finns det ingenting som stärker skyddet för vår verksamhet och – framförallt – oss själva.”

Borde prioritera skydd
De tycker inte om ledningens inställning att man ”aldrig kan skydda sig”.

”Vår regionpolischef Carina Persson sa nyligen att man aldrig kan skydda sig mot alla typer av attacker och angrepp. Jag tycker att man i alla fall kan försöka. På samma presskonferens konstaterade även polisområdeschef Stefan Sintéus nästan avmätt att vi tyvärr kan förvänta oss den här typen av reaktioner när polisen sätter press på de kriminella i samhället. Då är det nästan ännu konstigare att arbetsgivaren inte prioriterat personalens skydd högre.”

Börjar ta stopp
Poliserna håller inte heller med om att regionpolischefens uttalande ”vi viker oss inte” gäller i alla lägen.

”Poliser är inga övermänniskor utan vi har familjer, anhöriga och privatliv precis som alla andra. När vi själva och våra anhöriga mår dåligt och oroar sig över vår säkerhet så känner jag att det börjar ta stopp.”