POLISEN. Under gårdagskvällen skedde ännu en dödskjutning i Rinkeby. Stockholms polischef Jan Evensson svarar med att vädja till kriminella och deras familjer. – Det kanske finns en moster, en mamma, en släkting, en bekant som ser de här unga männen, som är i ett utsatt läge. Det är jobbigt och svårt att vara kriminell.

Sverige hukar under en eskalerande grov brottslighet. Jan Evensson, polischef i Stockholm, håller med om att de senaste veckorna varit en upptrappning av våld. Angående den senaste dödsskjutningen inne på en pizzeria i no go-zonen Rinkeby, säger han att polisen har ”aningar” om vem som kan ha gjort det. Ett dygn tidigare sprängdes en man ihjäl av en skarpladdad handgranat som låg på torget i Vårby centrum.

– Handgranataren måste bort från gatorna. Vi ska bryta den här våldskurvan. Vi har en oroväckande utveckling under några år – även om vi har sett att vi har vissa framgångar, säger Jan Evensson i Aktuelltstudion.

Han leder en insats för att bryta våldet. Arbetet går bra, tycker han med vissa framsteg.

– Men vi ser att det inte räcker, tillägger han.

Tillsammansprojekt
Sedan kommer då lösningen – det är allas ansvar, inte bara polisens.

– Vi ska inte se det här som enbart polisiärt problem, det här är en samhällsutmaning. Det här är nånting som vi måste göra till ett tillsammansprojekt med många myndigheter och göra det tillsammans. Det här är oftast gärningsmän som polisen ser tidigt som barn och ungdomar. Här måste vi hjälpas åt att få bort dem innan de hamnar i kriminella miljöer.

Vädja till moster och mamma
Evensson fortsätter med att vädja.
– Jag tror det är dags att vädja till de kriminella och deras familjer och vänner och bekanta runtomkring. Det här måste upphöra.

Tror du att de kriminella lyssnar på vädjanden? undrar reportern.

– Den här totala likgiltigheten som vi har sett i ett flertal ärenden kommer ge tryck även på de här.

– Det kanske finns en moster, en mamma, en släkting, en bekant som ser de här unga männen, som är i ett  utsatt läge. Det är jobbigt och svårt att vara kriminell.

Arbetet med att få bort unga kriminella ska förstärkas.

– Vi ska försöka hjälpa dem ur det här. Kan vi få hjälp att ta bort en är det värdefullt för oss, kan vi få bort tio kan det börja göra skillnad.

Rikspolischefen
Uttalandet med vädjan är inte olikt det hans chef, rikspolischef Dan Eliasson, levererade i ett famöst uttalande vid en presskonferens i  juni 2017, när siffror presenterades på att det numera finns 5000 gängkriminella i Sverige, samt 61 bostadsområden som klassas som utsatta – 23 av dem anses vara särskilt utsatta, mot tidigare 15.

– Det är ett akut läge, sa Dan Eliasson och vädjade till allmänheten om hjälp:

– Hjälp oss, hjälp oss.