SVERIGEBILDEN. Ansedda Sunday Times beskrivning av läget i Sverige väjer inte. Det mesta är med, utan pardon. Skjutningar, bomber, sexbrotts- och våldskris samt åsiktsförtryck. Om statsminister Löfven var missnöjd och kritiserade författaren Katerina Janouch beskrivning i tjeckisk tv för ett år sedan kan man undra vad han anser om Sverigebilden som målas upp här. 

Journalisten Bojan Pancevski beskriver ett land där ”tonåringar har tagit över gatorna med vapen och våldet översvämmar Sverige”. En bild där polismannen Ted Eriksson har blivit knivhuggen i nacken av en afghan på afghandemonstrationen i somras är artikelns huvudbild.

– I ett land med tio miljoner människor har mer än 320 skjutningar och dussintals bombningar rapporterats 2017, vid sidan av över 110 mord och 7 226 våldtäkter – en tioprocentig ökning sedan 2016. Över 36 procent av unga svenska kvinnor säger att de känner sig otrygga på kvällen, konstaterar journalisten på Twitter.

Kalashnikov
Han skriver att han besökt några av de värsta områdena, inklusive Rosengård, ”där barn så unga som 14 driver omkring på gatorna med Kalashnikov och skottsäkra västar. Medelåldern på gängmedlemmar är 22 år och de allra flesta kommer från invandrarfamiljer”.

Till skillnad från media i Sverige säger han alltså inte bara gäng utan vilken sorts gäng.

Hata polisen
– Att hata polisen är en del av kulturen hos vissa av dessa invandrade ungar, skriver han också.

– Attacker på poliser är så frekventa i vissa områden att Rosengårds styrka arbetar från ett svart fort av förstärkt betong med smala fönster och en tio fot hög elektrisk inhägnad. Det var bombat förra veckan, dagar efter att en polisbil sprängdes.

Vill döda
Zoran Markovic, före detta kommunpolis i Rosengård, säger:

– Vi har verkligen nått botten: folk använder maskingevär och handgranater – de vill döda.

Rinkeby beskrivs som ett av Sveriges farligaste områden och ”ungdomar födda och uppvuxna i Rinkeby kallar sig inte svenskar utan somalier, afghaner eller libaneser.”

Sexbrott
Journalisten berättar att ökningen av sexbrott rapporterade av svenska kvinnor ökade från 1,4 procent 2012 till 4,1 procent 2016. I en studie över utomhusvåldtäkter i Stockholm 2014 var två tredjedelar av de misstänkta inte svenska medborgare.

– Svenska myndigheter har öppet erkänt att de är oförmögna att utreda våldtäkter omedelbart därför att resurserna läggs på gängkriminaliteten. ”Vi måste välja mellan dessa onda ting” säger polisen. Fyra gruppvåldtäkter har rapporterats i Malmö sedan i november.

Antisemitism
Han berättar om 60-minutes-teamet som attackerades och att Räddningstjänsten inte kan åka in i vissa områden utan poliseskort. Dessutom tar han upp den växande antisemitismen där en majoritet av incidenterna kopplas till muslimska extremister.

Militären
Och så militären och Löfven:

– Stefan Löfven, Sveriges statsministern sa förra veckan att han var redo att anlita militär för att få bukt med organiserade kriminaliteten. Nästa dag sprängdes ännu en bomb i Malmö, denna gång framför en privat byggnad.

Åsiktsförtryck
I Sverige är det fortfarande tabu i den offentliga debatten att dra samband mellan invandring/integration och brott, hävdar han.

– Även intellektuella med invandrarbakgrund, som Paulina Neuding och Tino Sanandaji har fått de grövsta anklagelser mot sig.

Tino Sanandaji säger till honom:

– Sverige var framgångsrikt i att utplåna det traditionella klassamhället, men politikerna håller nu på att skapa en etnisk underklass.

Sexattack-kris
Han citerar Neuding att Sverige upplever en ”sexattack-kris”.

– Vår regering har deklarerat sig vara en feministisk regering, men har i tystnad övergett kvinnor. Det finns ett växande bevis för att den storskaliga migrationen av män från extremt patriarkala kulturer begränsar kvinnors frihet, säger Paulina Neuding.

 På Twitter konstaterar Pancevski:

– Ännu en explosion i Malmös Rosengård i natt. Verkar vara en allvarlig sprängning. Det blir tre på en vecka.