Nu i januari har S tappat mest av alla riksdagspartier, jämfört med förra riksdagsvalet. Sverigedemokraterna har ökat mest. Inget block kan bilda regering utan stöd av SD.

Ett tag såg det ut som att Centerpartiet skulle kunna utmana Moderaterna om ledartröjan för allianspartierna, men nu framstår det som lika avlägset som inför förra valet. Moderaterna har efter att Ulf Kristersson blev partiledare inte bara återhämtat opinionstappet under mandatperioden, utan ligger nu över förra valresultatet i Sifo.

Socialdemokraterna har däremot problem. De har tappat 3,3 procentenheter sedan valet, mest av alla riksdagspartier. Näst störst tapp i andelar av valmanskåren gör Miljöpartiet. Tillsammans har regeringspartierna backat hela 6,1 procentenheter sedan 2014.

Det parti som ligger högst över sitt förra valresultat är Sverigedemokraterna. Näst störst ökning har Centerpartiet gjort.

Det finns inget block som kan bilda regering på egen hand. Såväl Alliansen som de rödgröna behöver stöd av SD för att kunna inta Rosenbad.

Sifo, januari 2018 (jmf m valresultat 2014).
SD: 16,2 (+3,3)
C: 8,8 (+2,7)
V: 7,7 (+2,0)
M: 24,4 (+1,1)
L: 5,1 (-0,3)
KD: 2,9 (-1,7)
MP: 4,1 (-2,8)
S: 27,8 (-3,3)

Sifo har ställt frågan ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?” till 9.876 slumpmässigt utvalda personer över 18 år mellan 8 och 18 januari 2018. Cirka 2 000 av intervjuerna gjordes via telefon, resten genom en webbpanel. Telefonintervjuerna ges större värde. 90 procent av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna, 10 procent baseras på webbintervjuerna.