De breda folkliga protesterna mot nedläggningen av BB i Sollefteå har blivit internationellt uppmärksammade. Men nu har SVT:s Uppdrag granskning visat att i utkanten av den fredliga ockupationen av sjukhusets nedlagda BB-klinik finns hat, hot och uppmaningar till våld.

Många har protesterat mot Janne Josefssons granskning av Sollefteåkampanjen och många norrlänningar känner sig orättvist behandlade. Varför lyfter SVT hatet och hotet när det är landstingets politiker som sviker Sollefteå och löftet om att sjukhuset skulle finnas kvar? Det blir fel fokus, sa engagerade i demonstrationen igår kväll under SVT:s debattprogram Opinion.

Jag känner igen detta fenomen från hur Sverigedemokraterna bevakas. Det är inte partiets politik som står i fokus, utan den svans av ljusskygg aggressivitet som lever på det hederliga engagemanget.

Men störst är problemet kring fotbollen. Huliganer tar näring från det stora fotbollsintresset och de stora publikmassorna som är genuint intresserade av sporten, men använder det för att skapa bråk, stök och slagsmål.

Problemet med aggressiva svansar av människor med låga avsikter finns alltså i såväl sport som politik. Överallt där ett stort, positivt och genuint engagemang tar form, parasiterar andra krafter på denna energi.

Det är inte fel att uppmärksamma dessa avigsidor, så som Janne Josefsson gjort i fallet Sollefteå. Han visar ju också att kommunen bryter mot lagen och har en förtalsdömd kommunikationsansvarig som får behålla sin tjänst även om han är kriminell. Här finns ju en parallell till Transportstyrelsens generaldirektör som också tyckte att hon kunde strunta i lagen. Denna laglöshet i offentlig sektor är ett växande problem, som Uppdrag granskning satt ett finger på.

Men mediernas bevakning av de aggressiva svansarna är också problematisk. De hederliga verksamheter som genererar engagemanget, som sedan de destruktiva svansarna utnyttjar, får skulden för avigsidorna. Fotbollsföreningarna görs ansvariga för huliganvåldet. Sverigedemokraterna görs ansvariga för antidemokratiska krafter som söker uppmärksamhet på partiets bekostnad. Och i Sollefteå skuldbeläggs de fredligt engagerade aktivisterna till förmån för ett öppet BB för det hot och hat som riktas mot politiker.

Fenomenet med svansar ska bevakas och analyseras, men borde ske utan att skuldbelägga dem som dessa svansar parasiterar på. De drabbas ju redan negativt av svansarnas handlingar. Fotboll, folkliga demonstrationer och demokratiska partier bär inte skulden för de element som vill jaga upp aggressivitet och skapar rädsla och obehag. Vi måste finna mer effektiva sätt att bemöta och bekämpa dessa hatfyllda svansar.