TERROR. Det var misstänkt terror bakom tågstoppet på Södra station i Stockholm för två veckor sedan. – På övervakningsfilmer sågs personer som var ovanligt mycket maskerade och rörde sig målinriktat, uppger en poliskälla.

All fjärrtrafik och pendeltågstrafik stoppades av polisen onsdagsmorgonen den 3 januari. Det var locket på från polisens sida om anledningen. Man uppgav att det fanns personer på spåren vilket är en av de vanligaste orsakerna till att trafiken stoppas och att det blir förseningar. Enligt SL brukar det ta kortare tid, kring en halvtimme.

– Det måste har varit någonting annat också, men vi har inte fått någon annan information och det enda vi kan göra är att rätta oss efter polisen. När de säger att trafiken ska stoppas så gör vi det, sa Jesper Pettersson vid SL:s pressjour då.

Händelsen rubricerades som förberedelse till sabotage och bombgruppen fanns på plats och deltog i sökandet vid Södra station.

Poliskälla avslöjar
En polis som arbetade under händelsen avslöjar nu för tidningen StockholmDirekt vad det var som hände.

– Det gick ut som ett misstänkt terrorbrott. På övervakningsfilmer sågs personer som var ovanligt mycket maskerade och rörde sig målinriktat, säger den anonyma polisen.

– Det gjordes snabbt en analys att det här inte handlade om vanlig spårspringning eller klottrare av något slag, säger polisen.

Inga personer är gripna och polisen har inte hittat bevis som pekar mot terrorbrott.

Dementerar inte
Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, vill varken bekräfta eller dementera misstankarna om terrorbrott.

– Bedömningen som gjordes var att det inte handlade om en vanlig spårspringning, det här var någonting annat, säger han.

Att trafiken stängdes av i fyra timmar är inte hållbart, menar Lindberg.

– Det får en alldeles för stor samhällspåverkan, helt klart. Men som omvärlden ser ut idag, och med tanke på vad som hände på Drottninggatan, är vi poliser mycket mer på tå och kliver på direkt när sådana här situationer dyker upp. Det måste vi göra, allt annat är att stoppa huvudet i sanden, säger Anders Lindberg.

Södermalmspolisen har nu fått i uppdrag att se över hur man kan bör agera om något liknande inträffar igen. Man kommer att titta på Stockholms tunnelmiljö och inventera hur det ser ut, enligt Lindberg.