Uppmärksamheten kring Sveriges allt värre våld och skjutningar på gator och torg har ökat efter artikel i Sunday Times häromdagen. Artikeln citeras runt om i världen. Men i Sverige har polischef reagerat genom att försöka tona ned allvaret i att 14-åringar hotar med vapen.

Efter Sunday Times artikel om ökad kriminalitet i Sverige (läs referat här) har Malmös polismästare Mats Karlsson reagerat kritiskt – mot tidningens beskrivning snarare än utvecklingen i Sverige.

– Vi märker att utländsk media ofta har en förutfattad mening när man intresserar sig för händelser i Malmö. Det är sällan som de kontrollerar en uppgift, utan återger sådant som snappats upp på ett eller annat ställe. Det är väldigt kraftfulla och överdrivna historier, ofta med små spår av verkliga händelser, säger Karlsson till Skånska Dagbladet.

Särskilt har polischefen reagerat på att unga skulle ha tillgång till skjutvapen. I mejl till Sunday Times-journalisten skriver han att ”ditt påstående att 14-åringar går omkring på gatorna med automatvapen är inte korrekt”.

Men den som läser Sydsvenskan samma dag finner följande rubrik: Fritidsgård i Malmö stänger efter dödshot: ”En pojke med tillgång till vapen”. Tidningen har läst kommunens rapport om en händelse förra fredagen. Klockan 18.30 låste fritidsgårdspersonalen i panik in sig på kontoret, släckte ner och larmade polisen på 112. Detta sedan en pojke dödshotat personalen. De rapporterar att pojken ”gladeligen” visat upp film där han skjuter med ett automatvapen, en kalasjnikov, i en källare. ”Det är med andra ord en pojke med tillgång till vapen”, konstateras i Malmö stads rapport.

Larmet till 112 var dock förgäves. Personalen fick ingen hjälp. Polisen hade inte tid att skicka ut någon patrull till fritidsgården.

Istället för att ta situationen på allvar, deltar Malmös polismästare i rikspolischef Dan Eliassons och justitieminister Morgan Johanssons mörkläggning av allvaret i samhällsutvecklingen. Polischefen förnekar något som Malmö kommun just lämnat skriftlig händelserapport om.