NYÅRSKAOSET. En polis träffades av raket då ”gäng” sköt in i folkmassa i Svedala. Tio polispatruller krävdes när raketer avfyrades mot befolkning och polis. Men Svedala är bara ett exempel på vad som skedde över hela landet på nyårsafton.

Bokslutet över nyårsfirandet 2017/18 fortsätter rapporteras in. Bilden av en nyårsafton där raketer avfyras mot människor, poliser och byggnader befästs på plats efter plats. Allmänt kaos är det nya normala. Totalt larmades tio patruller till centrala Svedala i Skåne för att styra upp vad polisen beskriver som ”en kaosartad nyårsafton”.

– Det här har passerat alla gränser, säger Nena Ermin, tillförordnad gruppchef vid polisen.

Förstärkning
Det var vid tolvslaget som polisen fick flera larm om att ”ett femtontal ungdomar” avfyrade raketer mot folk vid Stortorget i Svedala. Två patruller skickades men de fick snabbt kalla på förstärkning och det behövdes tio patruller innan man klarade ut situationen.

– De sköt både mot folk och poliser. Situationen på plats upplevdes som obehaglig även av mina kollegor, så jag förstår allmänhetens rädsla. Det var verkligen kaosartat i Svedala, säger Nena Ermin.

Exploderade
Polisen grep tre personer, en 17-åring för att ha kastat in en antänd raket rakt i folkmassan och två män i 20-årsåldern för att ha skjutit fyrverkeripjäser mot folk på Storgatan. En anmälan om våld mot tjänsteman gjordes sedan någon skjutit en raket som träffade en polis och exploderade i höjd med underkroppen.

Folk tog skydd
Privatpersonen Sandra Johnsson som bor vid Stortorget filmade vad som hände från sin balkong.

– Jag skulle aldrig få för mig att gå ut, för jag var lite beredd på att det skulle bli såhär. Mina vänner skulle till torget och kolla på raketerna förra året och sa att det var helt galet. I år tog folk skydd på grönsakshandlarens lilla innergård. Det var väldigt skönt att polisen var så snabbt på plats, så det inte varade så länge, säger hon.

Enligt Sandra Johnsson har Svedalaborna tröttnat, är förbannade och tycker att det är obehagligt.

Polisen körde också hem en 13-åring som avfyrat raketer mot andra, samt har identifierat fler ungdomar på plats. Enligt polisen är det i stort sett samma individer som återkommer. I höstas var det en våg av skadegörelse på skolorna med krossade rutor och nu alltså raketskjutning.