Idag presenterades programmet för Norges nya trepartiregering med Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre. Statsminister Erna Solberg (H) säger att stämningen har varit god under förhandlingarna och att hon är nöjd med regeringsprogrammet.

Den nya regeringskonstellationen hade på söndagen för första gången en gemensam presskonferens på ön Jeløya i Østfold. Sittande statsminister Erna Solberg kunde konstatera att hon sytt ihop ett regeringsprogram med Fremskrittspartiet och med nykomlingen i regeringen, liberala Venstre.

Under förra mandatperioden hade Norge en tvåpartiregering med Høyre och Fremskrittspartiet, och med två stödpartier i stortinget: liberala Venstre och Kristelig Folkeparti. Efter valsegern i höstas träder nu Venstre in som regeringsparti, medan Kristelig Folkeparti stannar utanför.

Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen understryker att programmet avser hela mandatperioden fram till 2021.

– Vi vidareutvecklar den enigheten vi hade under förra mandatperioden, säger hon till NRK.

Trine Skei Grande, partiledare för Venstre är nöjd med plattformen och är glad för att ha lyft fram miljöpolitiken i plattformen.

– Vi har klimatpolitiska mål, samtidigt som näringspolitiken ska vara inriktad på tillväxt, säger Grande.

Statsminister Erna Solberg redovisade regeringsprogrammet på 84 sidor i punktform.

1. Omställning av norsk ekonomi för att skapa tillväxt och nya, lönsamma arbetsplatser
2. Uppfylla Norges klimatmål
3. Skapa ett inkluderande arbetsliv
4. Säkra goda välfärdslösningar
5. Reducera fattigdom
6. Skapa ett integreringslyft

– Fremskrittspartiets partistyrelse har haft en bra och grundlig diskussion och vi har i enigt beslut ställt oss bakom den framförhandlade programmet, säger Siv Jensen.

Nu återstår att utse ministrar till regeringen.