BARNRÅN. Under onsdagskvällen knivrånades en flicka under 15 år i Malmö av tre vuxna maskerade män. Tidigare i veckan överfölls och rånades pojkar som stod och väntade på bussen vid en grundskola i Göteborg. Svenska barn har blivit allt vanligare måltavlor för rånargäng.

En ung flicka som är under 15 år rånades på onsdagskvällen av tre knivbeväpnade män. Rånet skedde strax före klockan åtta på kvällen, på en gång-cykelväg i Almvik i Malmö. Enligt de inledande uppgifterna ska flickan ha konfronterats av tre män som ska vara vuxna och beväpnade med kniv. Enligt larmet kom de över kläder. Flickan ska inte ha skadats fysiskt vid rånet.

Polisen har ett signalement på de tre knivrånarna som har skickats ut till samtliga enheter, men man vill inte gå ut till allmänheten med det. Malmöpolisen ska under kvällen ha jobbat med ytterligare ett rånförsök mot en ung person.

Göteborg
Under måndagen skedde ett annat rån mot barn mitt på ljusa dagen vid en busshållplats utanför en grundskola i Göteborg. Det var vid 15.30-tiden som fyra pojkar överfölls av ett stort gäng på upp till 15 personer. Rånarna ska ha varit beväpnade med kniv. 

Det 10-15 personer stora gänget hade först gått förbi skolan och gick sedan ner till busshållplatsen där pojkarna stod. Två av de fyra ungdomarna hann springa undan medan två av dem blev rånade. De ska ha varit ute efter värdefulla kläder. Efteråt gick rånargänget på bussen och åkte in mot centrum.

Brutalt med slag
Polisen kallar rånet brutalt och det ska ha handlat om slag.

– Eventuellt har det förekommit tillhyggen, men det kan jag inte svara på. Det har förekommit fysiskt våld, säger förundersökningsledaren Johan Ahlström.

Rektorerna på Hovåsskolan som ligger i Askim i södra Göteborg har gått ut med en vädjan till elever, föräldrar och personal om att skicka in tips till polisen om någon sett rånet. Polisen säger att man har goda förhoppnngar om att kunna lösa rånet. 

Nacka barnrån
Den senaste tiden har fokus hamnat på de allt vanligare rånen av barn i Sverige. I Nacka har ett tiotal barn och ungdomar rånats, ofta med kniv.

– Jag blev arg, rädd, helt tom. När han drog fram kniven kändes det som om tiden stannade, säger Lukas Axelsson, 14, en av de drabbade i Nacka.

En annan 14-årig pojke angrips av flera personer som tvingar in honom i skogen. De sparkar honom i ansiktet och tar hans mobil, dunjacka, collegetröja, T-shirt och mössa men lämnar kvar hans hoodie.

– De sa att om han ringde polisen så skulle de slå ihjäl honom. Han mår förhållandevis okej nu men är väldigt dämpad och ska få samtalsterapi. Vi har övervägt om vi ska flytta. Det känns inte tryggt här, säger hans pappa som vill vara anonym.

Rånvåg
Nackapolisen misstänker att det i flera av rånen rör sig om samma gärningsmän och har gått ut med signalement: ”Signalement på gärningsmännen är att de är ca 14-18 år gamla, ca 185-190 centimeter långa, är av afrikanskt ursprung och har normal kroppsbyggnad. De har varit klädda i mörka jackor samt vid rånen maskerade över ansiktet”.

Antalet rån i Nacka kommun har ökat från 8 fall 2013 till 38 fall förra året. I början av december skedde fem rån mot barn på en enda dag i Nacka.

Föräldrar berättar hur skolor uppmanar elever att inte gå hem ensamma när det blivit mörkt och att de börjat hämta sina barn efter skolans slut. Polisen uppmanar föräldrar att tänka sig för innan de köper en dyr mobiltelefon eller märkesjacka till sitt barn.