TYSKLAND. Över 90 procent av ökningen i våldsbrott stod asylsökande från 2015-vågen för enligt en ny studie. Dessutom visar den tydligt att brottsoffren för rån och sexbrott i huvudsak är tyskar, medan offren för mord och misshandel är andra asylsökanden.

– Det går inte att förneka att den oordnade invandringen från 2015 och 2016 har resulterat i mätbar skada för det tyska samhället, skriver kolumnisten Leonid Bershidsky i tidningen Bloomberg, som har analyserat studien.

Pfeifferstudien är ett av de första försöken som gjorts för att ge svar på hur den stora migrationsvågen har påverkat Europa vad gäller våldsbrott. I Tyskland öppnade förbundskansler Angela Merkel gränsen för över en miljon asylsökande migranter. Studien visar att det har klart påverkat negativt.

Den nedåtgående trenden för våldsbrott har vänt i delstaten Niedersachsen, där undersökningen hämtat data. Medan brotten hade gått ner med 21.9 procent mellan 2007 och 2014, hade de gått upp med 10,4 procent vid slutet av 2016.  Hela 92,1 procent av ökningen står asylsökanden för.

Mellan 2014 och 2016 har andelen uppklarade våldsbrott som begåtts av asylsökande ökat från 4,34 procent till 13,3 procent.

Nordafrikanska män
Andra slutsatser är att nordafrikanska män från Marocko, Algeriet och Tunisien är mer överrepresenterade än asylsökanden från Syrien, Irak och Afghanistan. Samt att flest brottsoffer för mord och misshandel är andra asylsökanden, medan brottsoffren för våldtäkter och andra sexbrott samt rån är infödda tyskar, 58,6 av offren för sexbrott är tyskar, liksom 70 procent av rånoffren. I över 90 procent av fallen med mord är offret en annan asylsökande.

Fler anmäler
Forskarna och experter uppger som möjlig förklaring att fler personer anmäler brott när angriparen är utlänning, samt att så stor del av migranterna är unga män mellan 14 och 30 år, ungefär 27 procent jämfört med 9 procent av befolkningen i delstaten. Dessutom framförs förhållandena, där asylsökanden bor trångt och inte har med sig sina egna kvinnor, samt att de klaustrofobiska förhållandena på boenden fulla av frustrerade män leder till dödliga slagsmål. Skillnaden i våld mellan olika ursprungsländer vill man förklara med chansen att få uppehållstillstånd eller inte.

Stridsfråga
Rapporten väntas bli en stridsfråga när samtalen om en regeringskoalition inleds i Tyskland på söndag. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater vill permanenta det tillfälliga asylstoppet, medan socialdemokraterna vill att familjeåterförening ska bli möjligt igen när undantaget löper ut i mars.

Leonid Bershidsky konstaterar att landet har fått betala ett pris.

– Tyskland har fått lära sig den hårda vägen att man måste ha mer kontroll över vilka man släpper in, skriver han.