SEMESTERRESOR. Afghanen som misstänks för mordförsöket på en polisman vid Medborgarplatsen uppgav först att han var 17 år, men i förhör framgår det att han har småsyskon som är 21 och 23 år. Han har även fått åka till Mellanöstern i tre månader under asylprocessen.

Afghanen överföll och knivhögg polismannen Ted Eriksson i nacken i augusti i samband med att han och en kollega patrullerade vid afghanstrejken på Medborgarplatsen. Polismannen klarade sig mirakulöst utan svåra skador. Afghanen åtalas nu för mordförsök och i förundersökningen finns uppgifter som fått flera att reagera. Det framgår att socialtjänsten och många andra haft funderingar kring mannens egentliga ålder och att det kommit fram uppgifter som gör gällande att han är äldre än 17 år. Hans föräldrar i Iran har varit i kontakt med BUP och berättat att han är 23 år i samband med att han skulle resa till Iran och besöka dem. Även mannen själv ska ha uppgivit en högre ålder på sig själv, 25 år. Enligt det rättsmedicinska uttalandet är han 18 år eller äldre.

Apatisk
Mannen har vårdats på bup för en rad psykiska diagnoser, han var apatisk, sondmatades och beviljades av socialtjänsten att åka till Iran till sin familj i tre månader på främlingspass, mitt under asylprocessen.

”Dokumentationen kring den här afghanske mannen och mordförsöket på en polis på Medborgarplatsen är på 424 sidor. Delvis ofattbar läsning. Han åkte hem till Iran och hälsade på i 3 mån i början av 2017, kom tillbaka hit och fortsatte söka asyl. Sa att han gillade att döda poliser.” skriver skribenten Merit Wager på twitter.

Militärkläder
Efter resan till Iran står det exempelvis i en tjänsteanteckning att en medarbetare på Migrationsverket (med rötter i Iran) upplevde honom som ”mycket obehaglig” och att han var klädd i typiska kläder från en ”iransk militärgrupp Basij som en afghan aldrig skulle ha kontakt med”.

Polisens foto på mannen har också väckt uppmärksamhet i media. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) tweetar: “17-årige” Mohammed högg en polisman i nacken på Medisdemonstrationerna, han har två småsyskon som är 21 respektive 23 år i Iran”.

Bali skriver även att mannen har uppehållstillstånd och ”hade han inte begått dådet hade han fortsatt obehindrat kunna plocka ut HVB-service etc till en kostnad av 1,5 miljoner om året”.

Afghanledare hemma
En annan afghan som också reser tillbaka till landet han påstår sig ha asylskäl ifrån är Amir Nabizadeh, afghanledare för de sittstrejkande afghanerna. Han påstod sig vara ensamkommande och har beviljats uppehållstillstånd. Amir Nabizadeh har tidigare anklagats för att ljuga om sin ålder. Även där uppmärksammade Hanif Bali, som själv har bakgrund i Iran, att Nabizadeh hade ett konto på nätet där han uppger sig vara fem år äldre än han påstår. ”Väldigt fin persiska för att vara 12 år”, kommenterar Hanif Bali (M) Nabizadehs blogg.

Nu har alltså Amir Nabizadeh åkt hem på semester till familjen i Teheran. ”Är i Teheran hemma efter tre år, mamma och pappa är glada men jag vill vara i Sverige!” skriver han på Twitter.

På sociala medier är det många som ifrågasätter hur man kan få asyl och anses ha skyddsbehov och ändå kunna åka till landet man flytt ifrån och vistas där under flera månader. Frågan om hur resor har bekostats ställs också.