KÖNSSTYMPNING. I helgen blev en grupp människor påkomna med en misstänkt könsstympning i ett bostadsområde i Linköping. En kvinna hörde ett skrikande barn och chockades av vad hon fick se.  

– Det finns en anmälan och förundersökning är inledd, bekräftar Mattias Granqvist, polisen Linköping.

På väg ner i tvättstugan i källaren, hör en kvinnan som bor i huset att ett barn gråter alldeles förtvivlat. Hon knacker på dörren där gråten kommer ifrån. När väl någon öppnar ligger en flicka med benen rätt upp och en kvinna som sitter framför och genomför något som liknar omskärelse av flickans underliv. Runt om står flera män och tittar på, framgår av vittnesmål.

Mattias Granqvist, polisen i Linköping, har ärendet på sitt bord. Han bekräftar att polisen har varit ute på en plats i Linköping och att det finns en anmälan om könsstympning eller försök till könsstympning.

– En förundersökning är inledd som är i sin linda. Av hänsyn till parterna och för att inte riskera att störa utredningen vill jag inte säga mer, säger han till Samtiden.

Ingen person är gripen och inga andra åtgärder har gjorts i nuläget.

– Vi har inlett åtgärder och jobbar brett, säger han.

Är det vanligt att ni får veta om sådana här fall?

– Det är inte så vanligt.

Mörkertal
Ingen vet hur många flickor som könsstympas i Sverige. Främst har man riktat in sig på att förhindra att de stympas i hemlandet. Men många tror att problemet är stort även innanför gränserna. Sommaren 2014 blev det en en världsnyhet att en ”hel skolklass i Norrköping var könsstympad”. NT berättade att man upptäckt 60 fall i Norrköping varav 30 nyanlända flickor på samma skola. Detta tonades sedan ner av svensk media med argumentet att ”skolklass” var fel ord när det handlade om ”grupp” och att inget av de ingreppen hade skett i Sverige.

Pressas och hotas
Flera somaliska kvinnor har vittnat om hur svårt det är att gå ifrån den brutala sedvänjan. Somaliska Anissa Mohammed Hassan pressades av landsmän att könsstympa sin dotter, men vägrade. Hon hotades och lever idag med skyddad identitet.

– Att tala om könsstympning är farligt. Att vägra stympa sin egen dotter även om man nu bor i Sverige är ännu värre, säger hon i en intervju.

Själv stympades hon som åttaåring, utan bedövning.

– Alla kvinnor jag kände och litade på höll fast mig. Även min egen mamma. Sen skar dom bort mina blygdläppar och sydde ihop underlivet. Helt utan bedövning. Jag var åtta år. Livet blev aldrig sig likt igen.

Ökat stort
Förra året rapporterade flera medier att 150 000 flickor och kvinnor tros vara könsstympade i Sverige. På två år har uppskattningen om antalet könsstympade kvinnor i Sverige gått från 38 000 år 2015 till 150 000, skriver Nyheter24. Mörkertalet bedöms vara stort.

Två domar
Men domar har lyst med sin frånvaro. Könsstympning förbjöds i Sverige 1982, sedan 1999 blev det även straffbart att utföra ingreppet i ett annat land, men det finns bara två svenska domar för utförd könsstympning, båda från 2006. Dessa hade utförts i Somalia. Förra veckan dömdes en man i Blekinge för att ha planerat att könsstympa sina två döttrar.