Tiotusentals iranier har senaste veckan protesterat på gatorna mot landets styre. Men Margot Wallström som leder Sveriges ”feministiska” utrikespolitik talar hellre om arbetslöshet än om mänskliga rättigheter i Iran. När iranska kvinnor tar av sig slöjorna, tar Wallströms medarbetare på sig slöjor, säger en kritiker.

I torsdags startade protester i Iran som är de största sedan 2009. Det folkliga upproret visar missnöje mot regeringens politik och korruption. Men när svenske utrikesministern Margot Wallström (S) kommenterar händelserna ger hon sitt stöd till protester mot arbetslöshet och sociala orättvisor. Däremot tar hon inte upp det religiösa förtrycket.

För detta får utrikesministern kritik. Paulina Neuding, chefredaktör för tidskriften Kvartal, skriver att ”medan kvinnor i Iran tar av sig slöjorna, talar den feministiske utrikesministern om protester för att bekämpa arbetslöshet”.

I sociala medier kritiseras Wallström för att vara medlöpare till den iranska regimen genom att bara tala om socio-ekonomiska aspekter, och inte kritisera Iran för brotten mot mänskliga rättigheter.

Enligt CNN meddelar Irans revolutionsgarde idag att man slagit ner de regeringskritiska protesterna och att många ”bråkmakare” har arresterats.