PARIS. En kvinnlig polis och hennes kollega överfölls av en lynchmobb i en Parisförort under nyårsdagen. Attacken när den kvinnliga polisen sparkas, stampas på och kastas runt som en trasdocka filmades. Det och händelser i Sverige pekar på ett allt mer upptrappat våld mot poliser i Europa.

I takt med att invandringen av män från Mellanöstern och Afrika har ökat stort har respekten för polisen minskat allt mer och attackerna tar sig allt mer våldsamma uttryck. I Sverige har den senaste tiden rapporterats om ökat våld och hot mot polisen, men situationen i andra europeiska länder är likaså allvarlig. I Frankrike spreds ett filmklipp från nyårsdagen där skrämmande scener utspelar sig då en kvinnlig polis och hennes kollega misshandlas i en Parisförort, rapporterar Daily Mail.

Det var tidigt på nyårsdagen som poliserna åkte ut efter ett larm från förorten Champigny-sur-Marne i östra delen av Paris. Poliserna anfölls av män i en stor folkmassa, som på filmklippet ser utomeuropeiska ut. Män sparkar och stampar på kvinnan när hon ligger på marken. Kvinnan kastas runt som en trasdocka samtidigt som hon försöker skydda sitt huvud. Den brutala attacken på kvinnan filmades av gängmedlemmar. Filmklippet laddades sedan upp på internet av gruppen där det har fått stor spridning. Klippet kan ses här.

En källa säger till tidningen att polismannen försökte försvara sig och den kvinnliga kollegan genom att använda tårgas, men misshandlades istället svårt. Vid ett tillfälle tog han fram sitt tjänstevapen ur hölstret, men valde att inte avfyra.

Efter attacken sprang angriparna in i ett närliggande bostadsområde. Polisbilen vandaliserades också och man ser män välta och hoppa på den. Bilen lämnades liggande på taket, totalförstörd. Båda poliserna är tagna ur tjänst minst en vecka.

Den franske inrikesminister Gerard Collomb säger efter attacken att han talat med de angripna poliserna.

– Vi gör allt i vår makt för att se till att de fega gärningsmännen till dessa ofattbara handlingar sätts bakom lås och bom. Att attackera våra säkerhetsstyrkor är att attackera vår republik, säger han.

Även president Emmanuel Macron har uttalat sig om attacken och sagt att de ansvariga ska straffas.

Polisvåld i Sverige
I Sverige har det länge rapporterats om attacker på polisen. Stenkastning, raketskjutning och så kallad ”police-fishing” sker ständigt i de invandrardominerade förorterna där grupper av män ligger i bakhåll och sedan går till angrepp. Våldet och attackerna har blivit allt grövre. Under 2017 passerades flera gränser då det bland annat i höstas skedde en skjutning med minst 20 skott mot ett polisbefäls villa i Västerås, samt en sprängning av entrén till polisstationen i Helsingborg. Ett par år tidigare, 2015, skedde en granatattack mot en polisbuss.

Det senaste dådet är sprängningen av högersidan på en polisbil på fredagen före nyårsafton. Polisbilen stod parkerad utanför polisstationen på Sallerupsvägen i Malmö. Ingen människa har skadats vid något av attentaten. En misstänkt 22-årig gärningsman är anhållen för sprängningen av polisbilen i Malmö. Mannen är nyligen dömd för grova bedrägerier. Brottsrubriceringen har dock ändrats från allmänfarlig ödeläggelse till det mildare grov skadegörelse.