YTTRANDEFRIHET. Ann Heberlein tillkännagav för bara några dagar sedan att hon arbetar med en bok om våldtäkt och kultur och sökte finansiering genom crowdfunding på Kickstarter. På två dagar fick hon in 161.704 kronor av målet 400.000 kronor. Då stänger Kickstarter ner insamlingen.

Ann Heberlein, lektor i etik, författare och riksdagskandidat för Moderaterna, skrev på fredagsmorgonen på Twitter: ”När jag gick och lade mig närmade sig min crowdfunding 200.000 efter 2 dygn. Under natten har projektet stoppats efter anmälningar till Kickstarter. Att redogöra för BRÅ:s statistik är alltså rasistiskt”. Förstår ni vart vi är på väg? Yttrandefriheten är inte hotad. Den är strypt.”

Men senare, när DN kultur har skrivit om saken, twittrar Heberlein igen.

”Tack till er som anmälde mitt projekt! Utan er hjälp skulle jag aldrig fått publicitet i en av Sveriges största tidningar!” och lägger till ett swishnummer.

När Ann Heberlein presenterar sitt projekt skriver hon att hon kommer att granska 4000 enskilda rättsfall och att kapitalet behövs för att ”säkerställa såväl juridisk tolkning utöver domarna samt en faktagranskning”.

Detta är av ”största vikt i ett projekt som strävar efter att hålla högsta tänkbara vetenskapliga nivå”, skriver hon samt att det finns ett behov av en forskningsassistent under tre månaders tid.

Oproportioneligt många
Hon kommer att undersöka hur sambandet ser ut mellan kultur och våldtäkt.

”Ja. Det finns våldtäktsmän i alla åldrar och ur alla sociala grupper. Dock sticker män från ett antal länder ut i anmälningarna. Oproportionerligt många afghaner, statslösa palestinier, somalier, eritreaner, syrier och irakier förekommer i dessa sammanhang. Det material jag undersöker bekräftar alltså tidigare studier från BRÅ som påvisar en kraftig överrepresentation av män från Nordafrika, Mellanöstern och Centralasien vid sexualbrott. Det är extra markant vid gruppvåldtäkter, överfallsvåldtäkter och våldtäkter av pojkar.”

Ann Heberlein skriver att hon räknar med att boken kommer att bli en av de viktigaste valåret 2018.

”Min ambition är att skriva en bok på temat våldtäkt och kultur – en bok som är vederhäftig och saklig: En bok som inte kan avfärdas”, skriver hon.