Få entreprenörer i världen har kunnat mäta sig med smålänningen från Elmtaryd och Agunnaryd (bokstäverna EA i IKEA). I Sverige tillhör han landets största entreprenörer genom historien. Och han började med två tomma händer. Nu har han gått bort.

Ingvar Kamprad (1926-2018) utvecklade från ingenting en multinationell miljardrörelse, och blev samtidigt folkkär. Det är en helt unik kombination. Det finns ingen som i modern tid kan mäta sig med honom.

Nyckeln tror jag, paradoxalt nog, är hans enkelhet. Ingen bevisar bättre än han att det enkla är det geniala. Det stora genombrottet kom när han ställde sig frågan: varför ska vi packa upp paketen från leverantörerna innan vi säljer till kunderna? Att Kamprad vågade sälja möbler i platta paket var startskottet till IKEA:s historiska framgångar.

Det finns så många anekdoter om Kamprad, och jag bidrar gärna med en eftersom den just bekräftar Kamprad som enkelhetens mästare.

En vän till mig som skulle starta företag på 1980-talet sökte kontakt med Ingvar Kamprad. En träff ordnades i ett varuhus som Kamprad skulle besöka. Den blivande entreprenören sökte upp varuhusets reception och när han sa att han skulle träffa Ingvar Kamprad, kom snart varuhuschefen ner till receptionen. ”Ska du träffa Kamprad? Men han ska inte komma hit”, sa en förbryllad varuhuschef. Då får de besked att Kamprad är nere i varuhuset, vid reklamationsdisken. Varuhuschefen och den blivande entreprenören beger sig dit. Där hälsar Kamprad på min vän och säger, ”Det är här man får veta vad man duger till”, och pekar på reklamationsdisken där kunder som inte är nöjda kommer tillbaka med sina varor.

Kamprad kapade alla mellanled och gick direkt dit där missnöjda kunder kunde finnas.

Så agerar en sann entreprenör som älskar att få leverera varor och tjänster till sina kunder.

Från IKEA meddelar man att Kamprads anda kommer att leva kvar i bolaget. Jag hoppas att den anda av enkelhet och rakhet i mål och produktion kunde sprida sig långt utanför IKEA, till hela näringslivet, till myndigheter och politik. Den andan behövs mer än någonsin.

*
Se mer: DI i Få kan mäta sig med Sveriges populäraste miljardär Ingvar Kamprad