VÄXJÖ. Förra veckan vandaliserades en staty som föreställer jungfru Maria vid katolska kyrkan i Växjö. Statyn hade avhuggna händer och huvud. En som reagerat starkt är journalisten Nuri Kino. – Detta är ett hatbrott mot kristna. Så började folkmorden mot kristna i Irak och Syrien, säger han.

Det var för snart en vecka sedan som Sankt Mikaels katolska kyrka i Växjö fick sin Mariastaty vandaliserad. Jungfru Mariastatyn står i en grotta utanför kyrkan och den hittades nedvält med sina händer och sitt huvud kapade.

– Det var en man som brukar gå dit för att be som upptäckte vad som hade hänt, säger församlingens diakon Oddbjörn Andreassen.

Statyn är gjuten i betong och Oddbjörn Andreassen uppskattar dess vikt till minst 150 kilo.

– Personen har rivit ner hela statyn från sin plats och slitit bort ledningarna till belysningen. Bålen hittade vi fyra meter nedanför grottan, men huvudet och ena handen saknas fortfarande.

Marias grotta, platsen där statyn hittades är viktig för församlingen. Det finns även ett altare där och man brukar fira gudstjänst vid grottan under maj månad. Många församlingsbor, inte minst kvinnor från mellanöstern, brukar komma dit och be, och sätta upp blommor och ljus, berättar diakonen.

Hatbrott
Han ser det som ett hatbrott, eftersom inget annat var förstört. Genom spåren i snön såg det ut som en ensam gärningsman som målmedvetet gav sig på jungfru Mariastatyn.

– Mariastatyer runt om i Sverige blir ofta förstörda. Senast hände det i Karlstad. Samhället har blivit grövre och hatbrotten ökar.

Inte dra slutsatser
Han vill dock inte dra några andra slutsatser.

– Vissa har sagt att det måste vara en muslim som gjort det, men så kan man absolut inte säga. Man får inte lägga skulden på någon bara för att denne har en annan religion.

Nuri Kino är svensk-assyrisk författare, filmare, journalist och grundare av världsorganisationen A Demand For Action som jobbar för skydd av minoriteter i Irak och Syrien. På Twitter kommenterar han vandaliseringen med att det är ett hatbrott.

”Mariastaty gjuten i betong, ca 150 kg har fått huvud och arm avhuggen. Så började folkmorden mot kristna i Irak och Syrien. Så började den etnoreligiösa rensningen av kristna i andra länder. Detta är ett hatbrott. Polisen måste hitta gärningsmännen.”